Kurz: Semleges államok ne szállítsanak fegyvereket

Semleges államok ne szállítsanak fegyvereket. Erre utalt Sebastian Kurz volt osztrák kancellár, aki a svájci Blicknek adott interjút. A lemondása és visszavonulása óta eltelt időszak mellett szóba került az orosz–ukrán háború, a fegyverszállítmányok és a szankciók is.

Sebastian Kurz a semleges államok jelentőségéről – mint például Ausztria vagy Svájc – azt mondta, a semlegesség nem azt jelenti, hogy nincs véleményük, hanem azt, hogy katonailag semlegesek, és tartózkodnak bizonyos cselekedetektől. Így például a fegyverek szállításától vagy a csapatok küldésétől. Katonailag semlegesnek lenni, de mégis politikailag fellépni – nem jelent ellentmondást, és ez is fontos – hangsúlyozta. Hozzátette: természetesen a semlegesség nem mentesíti az európai szankciók támogatásának felelősségét.

Oroszországgal kapcsolatban megjegyezte: ha Európa sokkal agresszívebben lépett volna fel Oroszországgal szemben, talán ez nem akadályozta volna meg a konfliktus kialakulását. Inkább felgyorsította volna, de ezt szerinte nem tudhatjuk. Mindenesetre nem ismer senkit, aki előre látta volna ezt az agressziós, ilyen léptékű háborút. A volt kancellár a Blicknek elmondta, hogy a mai napig nem érti, mi Oroszország stratégiai érdeke abban, hogy egészen Kijevig menjen. Nem is találkozott olyannal, aki ezt értené. Kurz elítéli ezt a megközelítést, mivel sok ember veszíti életét nap mint nap az orosz agresszió következtében. Szerinte a probléma az, hogy az orosz vezetés teljesen másképp látja a helyzetet. Emlékeztetett, hogy amikor Putyin elnökkel találkozott, az első dolog, amiről beszélt, a Nyugat által tett ígéretek voltak, amelyeket nem tartottak be, és hogy a NATO terjeszkedik. Ennek az eredményét látjuk – Svédország és Finnország tagságával a NATO földrajzilag közelebb van Oroszországhoz, mint valaha.

A volt osztrák kancellár szerint a háború végére nincs egyszerű megoldás, a helyzet túlságosan bonyolult. Azonban minden háború valamikor tárgyalásokkal ért véget. Felcsillan a remény, hogy az isztambuli folyamat pozitív lendülethez vezethet. Ukrajna fegyverrel kapcsolatos igényei szerinte érthetők, mivel meg kell védenie magát, ugyanakkor osztrákként mindig is visszafogott volt ebben a kérdésben. Ezt azzal magyarázta, hogy Ausztria kicsi és semleges ország.

„Az olyan semleges államoknak, mint Ausztria és Svájc nem szabad, nem tudják és nem is kellene ezt megtenniük. Ez így is marad”

– utalt Sebastian Kurz a fegyverszállítási igényekre. Hozzátette: a legfontosabb a tárgyalások mielőbbi megkezdése.

Az orosz olaj és gáz európai szankcióival kapcsolatban a Blicknek az mondta: a háború megmutatja, mennyire fontos a lehető legfüggetlenebbnek lenni. Európa a nyersanyagok tekintetében mindig valamelyest függött a világ más részeitől – mutatott rá. A megújuló energiák továbbra is nagyszerű lehetőséget jelentenek a függetlenebbé válásra – folytatta Sebastian Kurz. Magyarország vétójával kapcsolatban megjegyezte, hogy az EU-nak 27 tagállama van.

„A különböző vélemények normálisak. Alapvetően az EU itt nagyon egységes – és ez jó dolog”

– mondta a volt kancellár.

(Forrás: Blick)

Címlapkép: Christian Bruna/MTI/EPA

Iratkozzon fel hírlevelünkre