Bayer Zsolt is felkerült az ukrán ultranacionalisták halállistájára

Ismét bővítette halállistáját a Mirotvorec, ezúttal Bayer Zsolt, a Magyar Nemzet publicistája került fel a szélsőjobboldali internetes oldal Ukrajna ellenségeit tartalmazó listájára. Az oldalon már több tízezer ember neve szerepel, akikről olyan személyes adatokat is nyilvánosságra hoztak, mint például a születési dátumuk, útlevélszámuk és lakcímük – írja a Magyar Nemzet.

A lap ismertetése szerint Bayer Zsoltról az oldalon a következők jelentek meg:

Ukránellenes propagandista. A Kreml narratívájának terjesztője. Részt vesz az Ukrajna elleni humanitárius agresszióban.

A Mirotvorec „magyar szélsőjobboldali és ultrakonzervatív újságírónak” titulálta a publicistát, valamint Orbán Viktor magyar miniszterelnök „egyik legközelebbi munkatársának és a kormánypropaganda-gépezet egyik kulcsfontosságú szereplőjének” nevezi. Bayer Zsolt profiljában néhány cikkét is felidézik. Megjelenik köztük például azon írása, amelyben Olekszandra Koval közleményét idézi: az ukrajnai könyvtárak ellátásáért felelős igazgató arról beszélt korábban, hogy minél hamarabb el kell távolítani az ukrán könyvtárakból az ukrán gondolkodásmódra veszélyes és káros műveket. Bayer Zsolt szerint olyan orosz szerzőkről van szó, mint például Dosztojevszkij, Tolsztoj,

vagy Mihail Bulgakov.

Bayer Zsolt saját blogján így reagált a listára kerülésre: „Jelentem, felkerültem a náci ukránok halállistájára! Ideje volt!” Hozzáteszi: ezen a listán fent lenni erkölcsi kötelesség. S ki ne szeretne egy listán szerepelni egyebek közt például Nyikita Mihalkovval, Kissingerrel, Oliver Stone-nal vagy Orbán Viktorral? – jegyezte meg gúnyosan a Magyar Nemzet publicistája.

Mint írják, a Mirotvorec honlapot 2014-ben hozták létre, miután Oroszország annektálta a Krím félszigetet és de facto elfoglalta Donbasz egy részét. A halállistaként ismert felsorolásban szerepel többek között Orbán Viktor miniszterelnök, Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter, Brenzovics László, a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség elnöke és Várhelyi Olivér uniós bővítési biztos is.

A cikk hozzáteszi, hogy az oldalon egyébként több mint négyezer újságírót listáztak feltehetőleg a megfélemlítés céljából. Gyakorlatilag mindenkit Ukrajna ellenségének kiáltottak ki, akiknek más véleményük van, mint a hivatalos ukrán álláspont.

(Forrás: Magyar Nemzet)

Címlapkép: Bruzák Noémi/MTI

Iratkozzon fel hírlevelünkre