Botrány a Városházán, erősödő jobboldal Budapesten

Wintermantel Zsolt interjút adott portálunknak.

Wintermantel Zsoltot május végén választották meg a Fidesz-KDNP fővárosi frakciójának vezetőjévé. Rutinos politikus, kilenc évig Újpest polgármestere volt, s közlekedésmérnökként pontosan látja a jelenlegi, baloldali vezetés hibáit, tehetetlenségét. Elmaradt közgyűlésről, országgyűlési választásról és Budapest jövőjéről is beszélgettünk a frissen kinevezett frakcióvezetővel.

Bár a Fidesz-KDNP javított Budapesten a 2022-es országgyűlési választásokon a korábbi eredményekhez képest, mégis elbukott több, konzervatív fellegvárként elkönyvelt kerületet. Miben látja ennek az okát?

Összességében Budapesten 18 körzetből 17-et az ellenzék nyert meg. Ugyanakkor egyre többen látják, hogy különböző gyökerű, különböző gondolkodású, nézetű pártok álltak össze a hatalom megszerzése érdekében, úgyhogy jól látható módon nem volt világos elképzelésük Budapestről. Így 2018-hoz képest a Fidesz-KDNP megerősödött, a baloldal és a kormánypártok támogatottsága közötti különbség 20%-ról 7%-ra csökkent. 

A baloldali összefogás kudarcára jó példa a múlt szerdai közgyűlési botrány. Nagyon erős üzenet is a választók felé, hiszen a pozíciókon való veszekedés fontosabb számukra, mint a főváros működése. Az, hogy személyi konfliktusok miatt elmarad egy közgyűlés, ahol a zárszámadásról, a 2022-es költségvetés módosításáról, a tavalyi 20 milliárd forintnyi maradvány beépítéséről, a budai fonódó fejlesztéséről szavaznánk, botrányos és döbbenetes. 

Mikor lesz megtartva az elmaradt közgyűlés?

Főpolgármester úr azt mondta, minél hamarabb, ez elég tág fogalom, nem tudom mit ért alatta. A következő rendes közgyűlés június végén lenne, viszont a zárszámadást május 31-ig el kellett volna fogadni, ugyanis az állami támogatások folyósításának ez a feltétele. Nyilván el lehet fogadni később is, de akkor késnek a támogatások.

Pár nappal ezelőtt közösségi oldalán a következőket írta: Miközben Karácsony Gergely a csőd szélére vitte Budapestet röpke két és fél év alatt, miközben azzal fenyeget, hogy leállítja a közösségi közlekedést a pénzhiány miatt, képes a milliárdokkal kitömött Budapest Brand Zrt-vel kiíratni egy ingyen pénzt osztogató közösségi pályázatot. Segítünk: pontosan ez az álságos kettős beszéd, ez a szimbolikus, elitista politizálás az, amiből nem kérnek a magyarok. Ezt április 3-án meg is mutatták egy újabb Fidesz kétharmaddal, azonban ha Karácsony Gergely így folytatja, lehet még legközelebb négyötöd is. Megnyerheti a Fidesz-KDNP Budapestet, visszahódíthat kerületeket a két év múlva esedékes önkormányzati választáson?

Biztos vagyok benne, hogy ha a választók csak az alapján döntenének, hogy az adott városrészben, kerületben, ahol laknak, hogyan mentek a dolgok, amikor a Fidesz-KDNP vezette és hogyan mennek most a dolgok a baloldal irányítása alatt, akkor nem lenne kérdés, 100%-kal nyernének a kormánypártok. Össze nem lehet hasonlítani egy Tarlós István vezette fővárost a mostani szerencsétlenkedéssel. Azok a projektek futnak csúszva és jóval drágábban, amelyeket a korábbi városvezetés indított el. Ha így folytatódnak a dolgok, mint az elmúlt két és fél évben, akkor én azt gondolom, hogy a budapesti kerületek többségében nyerhetünk. 

Egy ideig úgy tűnt Karácsony Gergely is csak ugródeszkának akarja használni a főpolgármesterséget a politikai karrierjében. Gy. Németh Erzsébet pedig bizonyosan annak használta alpolgármesteri pozícióját, hiszen átül az Országgyűlés padjai közé. A választók felé nem cinikus ez a hozzáállás?

Abszolút az. Amikor Karácsony Gergely Zugló polgármestere lett, tudtuk hogy a fővárosba készül, amikor Budapesten mandátumot nyert, tudtuk hogy az ellenzéki előválasztáson szeretné megmérettetni magát. Megdöbbentő módon, még ki is jelentette, hogy ő azért gondolta, hogy jobb jelölt mint Márki-Zay Péter, mert neki egy stabilabb apparátusa van. Csakhogy ezt az apparátust nem egy miniszterelnöki kampányra fizetik, hanem Budapest működtetésére.

Wintermantel Zsolt, a Fidesz–KDNP új fővárosi frakcióvezetője. (Tóth Gábor, Vasarnap.hu)

Lassan fél éve, hogy kirobbant a Városháza-ügy, vagyis a főpolgármesteri hivatal épületének tervezett eladása. Az ügyben szó volt jutalékos rendszerről, csúszópénzekről. Alakult egy fővárosi vizsgálóbizottság is, a hatóság pedig tizennégy feljelentés alapján több ügycsoportban jelenleg is nyomoz. Mit lehet jelen pillanatban tudni, vannak-e fejlemények?

A vizsgálóbizottság elvégezte a munkáját, az ellenzéki oldal gátolta a további munkát. A rendőrség teszi a dolgát. Bízzunk benne, hogy kiderül, hogy kik akarták értékesíteni a Városházát. Az biztos, hogy az eladással kapcsolatos kommunikáció botrányos volt:  először tagadtak mindent, mondván nincs itt semmi látnivaló, aztán elismerték, hogy tényleg el akarták adni az épületet. Most a hatóságokra várunk, hogy kiderüljön pontosan mi történt.

A közösségi közlekedés csődközelben van, és úgy tűnik Karácsony Gergely a kormánytól várja a BKK megmentését. Ön hogyan látja, fog a kormány pénzt adni?

Két és fél éve ezt hallgatjuk, hogy mit miért nem tudnak megcsinálni a kormány miatt. Egészen megdöbbentő módon eljutottunk odáig, hogy pár héttel ezelőtt Karácsony Gergely egy interjúban azt mondta, hogy már ő is unja a saját siránkozását. Mi is. Nem kell valakinek főpolgármesternek lennie, ha nem tudja ellátni a feladatát. Tarlós Istvánnak is volt véleménye, ami sokszor ütközött a kormány nézeteivel, de regnálása alatt fejlődött Budapest. Teszem hozzá, a főváros Magyarország leggazdagabb települése, nem indokolt a siránkozás.

Tarlós István a minap egy interjúban azt mondta, hogy Tüttő Katán kívül más valójában nem is nagyon ért a várospolitikához Karácsony kabinetjében. Egyetért ezzel?

Tarlós István véleményét én minden esetben tiszteletben tartom. Tény, hogy Tüttő Kata elég régóta tagja a fővárosi közgyűlésnek. Elfogadva, amit Tarlós István mondott, úgy látom, hogy Tüttő Katánál is több a kommunikáció, mint a tényleges cselekvés. Maradjunk annyiban, hogy ő annak a városvezetésnek a része, ami rengeteg eredménytelenséget produkál.

Lázár János építési és beruházási miniszterként felelős lesz a fővárosért. Lázár rutinos, mindig világos vízióval rendelkező politikus. Ön szerint együtt tud majd dolgozni Karácsony Gergellyel a következő két évben?

Félek attól hogy a jelenlegi tempót nem fogja bírni a városvezetés. Azt a munkabírást, azt a sebességet amellyel az Orbán-kormány miniszterei dolgoznak, nem biztos, hogy Karácsony Gergely fel tudja venni.

Kilenc évig vezette Újpestet. El tudja képzelni, hogy két év múlva megint megmérettetné magát az önkormányzati választáson? 

Én nagyon szeretem azt a városrészt, és rengeteg tervünk van még. Fájó látni, amit most a baloldal művel: azzal kezdték a ciklust, hogy nincs pénz, aztán kiderült, hogy van, mivel a cégekkel együtt több mint tíz milliárd forintot hagytunk a kasszában. Ha úgy adódik a helyzet, akkor én szívesen vállalnám megint ezt a szolgálatot.

 

Megválasztották a Fidesz-KDNP fővárosi közgyűlésének új frakcióvezetőjét

Címlapkép: Tóth Gábor/Vasarnap.hu

Iratkozzon fel hírlevelünkre