Memento Mori – Rövidesen indul a váci múmiákról szóló film forgatása

Rövidesen indul a Vácról szóló eddigi legnagyobb léptékű történelmi kalandfilm, a Memento Mori forgatása. Kiss-Stefán Mónika producer-rendező alkotása a váci Fehérek templomában talált, 18. századi múmiák történetét idézi meg - mondta el Vácon Rétvári Bence, a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára, a város országgyűlési képviselője.

A Memento Mori nézői a 18. századi Vácot láthatják majd, az akkori homlokzatokkal, ruhákkal, hajviseletekkel, ékszerekkel. A film tehát egyfajta időutazásra hív, „egy kis hollywoodi élményt” kínál – közölte az államtitkár a történelmi kalandfilm sajtótájékoztatóján. Rétvári Bence kiemelte, hogy

a váci múmiákat világszerte ismerik, a Memento Mori hatására azonban még többen tudomást szerezhetnek róluk.

Remélhetőleg a film megtekintése után sokan kedvet kapnak majd arra, hogy Vácra látogassanak és személyesen is megnézzék a múmiákat – jegyezte meg.

A Kiss-Stefán Mónika, Maruszki Balázs és Dubinyák Réka forgatókönyvéből készülő alkotás gyártására 300 millió forintot szavazott meg a Nemzeti Filmintézet.

A film története fikció ugyan, de a munka teljes mértékben tudományos alapokon zajlik

– hangsúlyozta az államtitkár.

Rétvári Bence, a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára, KDNP-s országgyűlési képviselő, Trokán Nóra színésznő, Kiss-Stefán Mónika, a Memento Mori című film producere és rendezője, valamint Pap Ildikó antropológus látható a filmről tartott sajtótájékoztatón a váci Fehérek temploma előtt 2022. május 26-án. Forrás: MTI/Bruzák Noémi

A Memento Mori forgatása június végén indul. A vasárnapi szereplőválogatáson az alkotók várják azokat a váciakat, akik egyes tömegjelenetekben eljátszanák elődeik történetét – mondta el Rétvári Bence.

A váci Fehérek templomának felújításakor, 1994-ben a munkások egy elfalazott ajtóra és mögötte egy elfelejtett lejáratra bukkantak: ez a templomtorony alatt fekvő kriptába vezetett, ahol 265 díszes koporsót találtak. Kiss-Stefán Mónika rendező-producer Memento Mori címmel készülő filmje a 265 múmia sorsát, személyes történeteit idézi fel, visszarepítve a nézőt a 18. század történelmébe.

(MTI)

A fim beharangozója:

 A címlapképen Kiss-Stefán Mónika, a Memento Mori című film producere és rendezője és Rétvári Bence, a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára, KDNP-s országgyűlési képviselő látható a filmről tartott sajtótájékoztatón a váci Fehérek temploma előtt 2022. május 26-án. Forrás: MTI/Bruzák Noémi 

Iratkozzon fel hírlevelünkre