Csaknem 75 milliárd forintnyi adót igényeltek vissza a gyermeket nevelők

Az szja-bevallásokat május 20-ig lehetett benyújtani, addig 75 milliárd forint családi adóvisszatérítést igényeltek vissza az érintettek – tájékoztatta Tállai András az MTI-t.

Az adóvisszatérítéshez való jog az szja-bevallás benyújtási határidejének elmulasztása esetén sem vész el. Az adóból visszajáró összeg minden, 2021-ben családi kedvezményre legalább egy napig jogosult gyermekes szülőnek jár – szögezte le a Pénzügyminisztérium parlamenti ügyekért felelős államtitkára. Aki jogosult a visszatérítésre, de azt bevallásában nem jelezte, bevallása önellenőrzését követően hozzájuthat a gyermekére tekintettel visszajáró adó összegéhez – tette hozzá.

Eddig több mint 300 ezer olyan gyermeket nevelő szülő nyújtotta be bevallását, akinek jár a családi adóvisszatérítés. Ez a szám még tovább nőhet, hiszen egészen 2027. december 31-ig még be lehet nyújtani az adóvisszatérítés kiutalása érdekében az önellenőrzést – mondta. A magyar családi adóvisszatérítés nemcsak a hazai adózás történetében egyedülálló intézkedés, hanem nemzetközi szinten is – hangsúlyozta Tállai András.

Felidézte, hogy rendkívül széles az adóvisszatérítés alapját képező jövedelmek köre. Mivel nemcsak a munkabérből származó jövedelem adója jár vissza. Visszakapható például a vállalkozói kivétet, a gyedet, az őstermelői és az ingatlan bérbeadásból származó jövedelmet terhelő adó is. Az ekho szerint adózók (egyszerűsített közteherviselési hozzájárulás) az ekho szja-nak minősülő, 9,5 százalékos részét kapják kézhez. A katásoknál (kisadózó vállalkozások tételes adóját fizetők) pedig az őket terhelő adó negyedét. A főállású katások például évi 150 ezer forinttal számolhatnak – sorolta az államtitkár.

Tállai András szerint az érintettek széles köre miatt is példaértékű a magyar családi adóvisszatérítés. A gyermeket nevelő szülők mellett, a 2021-ben várandós édesanyáknak és házastársuknak, valamint a rokkantsági járadékban, illetve saját jogon családi pótlékra jogosultaknak is jár.+6

(MTI)

Címlapkép: Vajda János/MTI

Iratkozzon fel hírlevelünkre