Az egyik legjobb dolog, ami az eperrel megtörténhet!
Talán nem túlzás azt állítani, hogy ez a könnyű, piskótás sütemény az egyik legjobb dolog, ami az eperrel megtörténhet. Persze vannak komoly riválisai, ám ha azt mondom, hogy ezt az édességet tejmentesen is el lehet készíteni, akkor mindenképpen dobogós helyezést érdemel, mert habkönnyű, finom, cseppet sem száraz, és az elkészítése sem jelent különösebb kihívást. Még azoknak sem, akik segítő gyermekkezekkel állnak neki a feladatnak.
Már csak azért is érdemes elmenteni ennek a könnyű, epres süteménynek a receptjét, mert nagyon jó helyen lesz benne az a pár szem szezonvégi gyümölcs, amelyről azt hittük, hogy még akár lekvárt is készíthetünk belőle, csak aztán a család elpusztította a nagyját. Persze igazán impozáns, ha óriási, gyönyörű szemekkel díszítjük, de ha apró, utolsó pillanatos gyümölcsöket teszünk bele, az sem von le semmit az értékéből.
Az eredeti recept epres-pudingos piskóta néven lopta be magát a szívünkbe évekkel ezelőtt, s azóta is komoly slágernek számít a családban. Mégpedig azért, mert ezt az édességet egy pillanat alatt tejmentessé varázsolhatjuk anélkül, hogy az élvezeti értékében komoly csökkenés következne be. Ha pedig gluténmentesre váltana valaki, hát az sem okoz különösebb gondot, de ezt a változatot – bevallom – mi még nem próbáltuk. Mindenesetre az eredeti piskótát nem először tesszük tortaformába, idén a kilencéves ünnepelt maga kérte, hogy ez a sütemény legyen a születésnapi tortája, hogy mindenki ehessen belőle a családban.
Maga a tészta és annak elkészítési módja pedig más gyümölcsökkel (például szilvával) is megállja a helyét, így aztán akkor sem kell félretolnunk a receptet, ha véget ért az eperszezon. Kicsit érdemes rákészülnünk, ha gyorsabban akarjuk elkészíteni, a pudingot főzzük meg előre, hogy kihűljön, mire a tésztára kanalazzuk.
Érdemes az eprek darabolását az aprónépre bízni, addig szétválaszthatjuk a tojásokat. Ez számomra a legkevésbé kedvelt rész az egész hadműveletben, utána már csak egy szimpla „kavarós süti” az egész, némi extrával.
Hozzávalók:
A pudingos krémhez:
1 cs vaníliás pudingpor
3,5 dl rizstej
3-5 ek cukor (én felezni szoktam a mennyiséget, és eritrittel kipótolni, így kevesebb a szénhidrát-tartalma)
A piskótához:
4 tojás szétválasztva
csipet só
10 dkg cukor (ezt is lehet fele-fele arányban eritrittel helyettesíteni)
1 cs vaníliás cukor
1 dl víz
1 dl olaj
25 dkg liszt
0,5 cs sütőpor
40 dkg eper (lehet kicsit több, csak aztán ráférjen a tetejére :))
Ha a pudingunk szépen hűl (vigyázat, kevesebb tejet kell bele tenni, mint ami a csomagolásra van írva!), és az epreink is félbevágva, akkor jöhet a neheze.
A tojásfehérjét verjük fel keményre egy csipet sóval, majd tegyük félre. Egy másik keverőtálban habosítsuk ki a vajat a cukrokkal. Ezt követően tegyük bele a vizet és az olajat. A lisztet és a sütőport szitáljuk össze, majd adjuk a cukros masszához, és keverjük csomómentesre. Ezt követően óvatosan forgassuk bele a habot.
A masszát öntsük bele egy tepsibe vagy tortaformába (az enyém 26 cm-es), és jöhet a legjobb rész, amit akár a gyerekek is elvégezhetnek. Először a kihűlt pudingot potyogtassuk egy teáskanállal óvatosan a tésztába, majd végül tegyük rá az epreket is. Kicsit bele is nyomkodhatjuk, hogy jobban besüllyedjenek a tésztába. Végül 180 fokra előmelegített sütőben süssük 30 percet.
Hidegen a legjobb, érdemes kivárni! Igény szerint porcukorral is megszórhatjuk.
Jó étvágyat!
Címlapkép: Raj-Czefernek Léna