Aki megmenti a Házsongárd temető magyar sírjait

A Magyar Érdemrend Tisztikeresztjével tüntették ki Kolozsváron Gergely Istvánné Tőkés Erzsébetet, a Házsongárd temető magyar sírjainak a megmentésén munkálkodó Házsongárd Alapítvány létrehozóját.

A kitüntetést Grezsa Csaba konzul adta át egy olyan meglepetés rendezvény keretében, amelyet a Házsongárd Alapítvány Gergely Erzsébet beavatása nélkül szervezett az alapító nyolcvanadik születésnapja alkalmából.

Amint az ünnepeltet méltató Gaal György helytörténész mondta: Gergely Erzsébet Kolozsvár egyik legtiszteltebb és leghitelesebb személyisége. Már tanárként arra biztatta a diákjait, hogy viseljék gondját az erdélyi magyarság panteonjának, ám az igazi munka az 1999-es nyugdíjazása után kezdődött számára. Akkortól ugyanis minden energiáját a temető magyar sírjainak a megóvására fordította.

Az általa létrehozott Házsongárd Alapítvány csaknem 400 sír műemléki adatlapját készítette el, és harcolta ki e sírok védettségét, és munkája nyomán újabb 600 sír műemléki felterjesztése következik. Emellett 163 sírkő és 11 kripta restaurálását végezte el.

Tevékenységét egy olyan korban végezte, amikor mindennapossá vált, hogy rátemetkeztek a magyar személyiségek sírjaira, és eltüntették a temető fontos magyar emlékeit.

Gergely Erzsébetet levében köszöntötte Lévai Anikó, Orbán Viktor miniszterelnök felesége, aki úgy vélte: a nyolcvanadik születésnap arra figyelmeztet, hogy „nekünk is olyan őröknek kell lennünk, akiktől nem orozzák el a kincset, mert előbb utóbb át kell vennünk a stafétát”.

A Miniszterelnökség Nemzetpolitikai Államtitkárságának főosztályvezetője, Brendus Réka köszöntésében megállapította: az ünnepelt az eredményért harcol, nem a sikerért. Ennek tulajdonította, hogy Gergely Erzsébet a nyilvánosságot kerülve, „a háttérből él a hivatásának, elhivatottságának”.

Az eseményre az alapítvány albumot adott ki, amely összefoglalja a Házsongárdi temető védelmében végzett 22 éves munkát.

Az albumot bemutató Sipos Dávid Gergely Erzsébet egy korábbi kijelentését idézte, mely szerint a Házsongárdi temetőbe látogató turisták jobban tennék, ha a piros-fehér-zöld szalagok helyett kitépett gyomokat hagynának maguk után.

Gergely Erzsébet köszönő beszédében megjegyezte: élőhelye lett a temető, és ez sok áldozatot kívánt a családja és a munkatársai részéről. Köszönetet mondott mindazoknak, akikkel egy csapatban végezte a munkát.

(MTI)

A címlapképen Tamás Sándor, Kovászna Megye Tanácsának elnöke és Gergelyné Tőkés Erzsébet, az újonnan elkészült sírkeret elkészítését megrendelő Házsongárd Alapítvány elnöke koszorúz Mikó Imre, Erdély volt kormányzója, Magyarország egykori minisztere újonnan elkészült sírkeretének felszentelésén Kolozsváron, a Házsongárdi temetőben 2020. október 15-én. Forrás: MTI/Kiss Gábor

Iratkozzon fel hírlevelünkre