MEMENTO MORI: JÚNIUS VÉGÉN KEZDŐDIK ÉS EGÉSZ JÚLIUSBAN TART A KALANDFILM VÁCI FORGATÁSA

Alig több mint egy hónap múlva, a tervek szerint június 27-én kezdődik és egész júliusban tart majd városunkban a Fehérek temploma kriptájában 1994-ben felfedezett, 264 múmiát magába foglaló temetkezési leletegyüttes napvilágra kerülésének történetén alapuló Memento Mori című kalandfilm forgatása.

A helyszíni forgatási időszak közeledte alkalmából tartott sajtótájékoztatón Rétvári Bence, a választókerület országgyűlési képviselője elöljáróban úgy fogalmazott, hogy Vác eddigi legnagyobb léptékű filmforgatására készülhet a város, a végeredmény pedig egy, a település hírnevének öregbítése szempontjából is kiemelkedő jelentőségű kalandfilm lesz.

Most már csak pár hét választ el minket attól, hogy teljesen megváltozzék több helyszínnek az élete itt Vácon, július során egy kicsit Hollywoodban érezhetik majd magukat a helyiek és az idelátogatók, hiszen ekkorra időzítették az alkotók a Memento Mori helyszíni forgatását. Az itt élők és ennek a területnek a tudományos kutatói ismerik a váci múmiák történetét.

Ugyanakkor ez egy világszenzáció, ám kisebb az értéke akkor, ha csak egy szűkebb kör tud róla, minél többekhez el kellene juttatni. Vác hírnevének öregbítésére, a város iránti érdeklődés felkeltésére is kiváló lehetőség, ha egy ilyen valós elemekre épülő, de nyilván fikciós elemeket is tartalmazó kalandfilmben mutatjuk be, hogyan lehet összekötni egymástól távoli évszázadokat

– fogalmazott Rétvári Bence.

Kiemelte: az is cél, hogy a helyiek igazán a magukénak érezzék a készülő filmet, tehát az alkotók szeretnék, ha az évszázadokkal ezelőtti váciak szerepeinek egy részét mai váciak játszanák, éppen ezért jövő vasárnap, 29-én toborzásra, castingra várják majd a vállalkozó kedvűeket a volt ferences rendházban, a piarista Kilátó központban.

Nem véletlenül állunk a Fehérek temploma előtt, hiszen 1994-ben itt találták meg azt a 262 koporsót, amelyek 264 múmiát zártak magukba. Azóta még nem készült ilyen film erről a fantasztikus leletegyüttesről. Nem véletlen, hogy valós elemekre írtuk a történetet, és bár a film nagy része fikció lesz, nagyon sok olyan szakemberrel dolgozunk együtt, akik a kezdetektől fogva kutatják a múmiák titkait. Nem szeretnénk tévedésekbe esni bármilyen tekintetben. Néprajzosok felügyelik a ruházatot, antropológusok fogják nézni azt, hogy a mi hamarosan bemutatandó főszereplő színészeink miként vizsgálják majd a múmiákat, hogyan helyezik egyik helyről a másikra, hogy is történt a kiemelésük a koporsókból, tehát a júliusi forgatási hónapban is végig lesz egy tudományos kontroll. Én magam már közel tíz éve kutatom ezt a leletegyüttest, és hogy itt vagyunk most már pár héttel a forgatás előtt, borzasztóan izgatott vagyok az egész stábbal együtt

– mondta Kiss-Stefán Mónika, a film producere, rendezője.

***
A stáb sokáig terepszemlézett a városban az elmúlt hónapokban, s a rendező annyit már elárult, hogy különböző utcák-terek mellett forgatási helyszín lesz a püspöki palota, a székesegyház kriptája, az egyházi múzeum pincéje, a Fehérek temploma, az egykori siketnéma intézet, az egyházmegyei könyvtár is.

A film sztorijának alapja, hogy a főszereplők megtalálják a leletegyüttest, a fikciós rész a kutatókról szól, kalandokról, cselszövésről, szerelemről, a történet egyrészt a 18. században játszódik, másrészt a mostani új évezredben, szinte napjainkban, tehát egy időutazásban lesz részük a nézőknek.

A filmet központi, 300 millió forintos állami támogatásból a filmalap segíti mozivászonra, képernyőre, illetve az alap egy külön pályázat keretében a forgatókönyv elkészítését is támogatta korábban.

A Memento Mori előbb a mozikban kerül majd a közönség elé.

Ribáry Zoltán 

'Fel a tetejéhez' gomb