Református bölcsőde épült és megújult két egyházi fenntartású épület Mezőtúron

Református bölcsődét építettek, valamint energetikailag korszerűsítették az egyházi fenntartású Szendy Pál Református Idősek Otthonát és a Pályi István Sportcsarnokot a Jász-Nagykun-Szolnok megyei Mezőtúron – közölte a beruházó Mezőtúri Református Egyházközség a honlapján.

A 14 férőhelyes, egy csoportszobás bölcsőde a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program (TOP) pályázatán elnyert, több mint 180 millió forint támogatásból létesült. A beruházás részeként egyéni fejlesztéshez és a működéshez szükséges eszközöket, bútorokat is vásároltak – írták.

A Szendy Pál Református Idősek Otthona és a Pályi István Sportcsarnok energetikai felújítását a Környezeti és Energiahatékonysági Operatív Program (KEHOP) pályázatán elnyert csaknem 300 millió forint európai uniós támogatásból végezték el.

Az egyházközség azt közölte, hogy az idősotthon épületének állapota leromlott: a fa nyílászárók elvetemedése miatt huzat volt, amelyre az idősek nagyon érzékenyek. A korszerűtlen, régi típusú kazánok gázfogyasztása nem volt költséghatékony. Az épület falait szigetelték, a nyílászárókat kicserélték, napelemes rendszert telepítettek és hőszivattyús rendszerrel korszerűsítették az épületgépészeti elemeket.

A sportcsarnok 2003-ban épült, nagy beltere miatt a fűtése önmagában is nagy feladat, de a fa nyílászárók elvetemedése miatt ez még inkább gazdaságtalan volt. A projekt során szigetelték az épületet és kicserélték a nyílászáróit – olvasható a fenntartó honlapján.

Hálaadó istentisztelet Mezőtúron. Forrás: Facebook/Mezőtúri Református Egyházközség

Az új illetve a felújított intézményt hálaadó istentisztelettel adták át a református közösségnek. Ugyanezen eseményen köszöntötték a 20 éve Mezőtúron szolgáló beiktatott lelkészházaspárt, Mihalina Lászlót és Mihalináné Lipták Juditot. Az igehirdetés szolgálatát Dr. Fekete Károly, a Tiszántúli Református Egyházkerület püspöke végezte, majd Koncz Tibor, a Nagykunsági Református egyházmegye esperese köszöntötte az. Szűcs Dániel Mezőtúr város alpolgármesterének szavai után Herczeg Zsolt, Országgyűlési képviselő is méltatta az elkészült projekteket és gratulált az évfordulók alkalmából is.

(Forrás: MTI, mezotur.reformatus.hu)

Címlapkép: Facebook/Mezőtúri Református Egyházközség

Iratkozzon fel hírlevelünkre!