Halálra köveztek egy keresztény diáklányt Nigériában

Május 12-én halálra kövezték, majd miután meghalt, felgyújtották Deborah Emmanuel Yakubu keresztény diáklányt Nigéria Sokoto városában. A gyilkosságot videóra is vették.

A lányt, aki a Winning All evangéliumi egyház tagja volt, osztálytársai gyilkolták meg. A támadók arra hivatkoztak, hogy Deborah szentségsértést követett el Mohamed próféta és az iszlám vallás ellen. Ezt arra alapozták, hogy a lány több WhatsApp beszélgetésben is írt a hitéről. Egyik alkalommal arra panaszkodott, hogy a keresztény diákokat negatív megkülönböztetésben részesítik a dolgozatoknál és vizsgáknál.

Egy helyi vallási elöljáró, David Ayuba Azzaman szerint Deborahnak ezt a megjegyzését használták fel ellene, ezért nevezték szentségsértőnek. Ez viszont csak egy kifogás volt, a gyilkosság valódi oka az volt, hogy a lány visszautasította egy muzulmán osztálytársa közeledését.

Muzulmán iskolatársai május 12-én kollégiumi szobájából rángatták ki, halálra kövezték, majd a lány élettelen testét elégették.

Egy Amerikában élő muszlim férfi, Farooq Kperogi szerint a lány gyilkosai ugyanazok a „szörnyetegek, akik egyébként azért imádkoznak, hogy Isten megmentse őket a banditáktól, akik miatt közösségeikben folyamatosak a vérengzések”.

Szerinte a videón látható elkövetők egyszerűen beazonosíthatók, és a helyi rendőrségnek azonnal le kell tartoztatni az elkövetőket és példát statuálni rajtuk.

Két diákot már elfogtak. A rendőrség szóvivője, Ssnusi Abubakar azt nyilatkozta, hogy mindenkit letartóztatnak, akinek köze volt a gyilkossághoz.

Egyes arab országokban bevett gyakorlat, hogy azokat a keresztényeket, akikkel személyes konfliktusuk van, szentségtöréssel vádolják. Ilyenkor, hogy elkerüljék a további nehézségeket, felhergelik a dühös tömeget, amelyik nem kegyelmez az ártatlanoknak. 

Forrás: Morningstar News

A címlapképen Deborah Emmanuel Yakubu látható. Forrás: YouTube

Iratkozzon fel hírlevelünkre