Kitüntetéssel ismerték el a védőnők kitartó munkáját

védőnők

Múlt csütörtökön, május 12-én második alkalommal adták át a Steller Mária védőnői díjakat húsz kiemelkedő szakmai munkát végző védőnőnek. Az elismerést a Három Királyfi, Három Királylány Mozgalom és a Nemzeti Népegészségügyi Központ alapította.

Az eseményen felszólalt Beneda Attila, a Miniszterelnökség családpolitikáért felelős helyettes államtitkára. Szerinte a védőnői hálózat szerves részét képezi a társadalomnak, amely nélkül nem is boldogulnának a családok.

Müller Cecília országos tiszti főorvos azt tartotta fontosnak hangsúlyozni, hogy a védőnői hálózat működése egyrészt  hatósági munka és szolgáltatás, másrészt szolgálat is, ahol az empátia nélkülözhetetlen. “Ezt a munkát szeretet nélkül nem lehet végezni” – mondta.

Réthelyi Miklós volt miniszter, zsűrielnök a védőnőket “az ökológia, az együttélés felkészített, tanult nagyköveteként” mutatta be. Skrabski Fruzsina, a Mozgalom elnöke pedig elmondta, az általuk készített, kisgyerekes családokat segítő füzeteket – Apa füzet, Nagyszülő füzet, Testvér füzet – is a védőnők osztják ki országszerte.

A díj

Az elismerés Steller Mária szülésznő, jogász, vezető védőnő, valamint a gyermekvédelem úttörője volt a 20. században. A díjat  Prof. Dr. Kopp Mária által 2009-ben alapított Három Királyfi Három Királylány Mozgalom, a Nemzeti Népegészségügyi Központ védőnői szakterületével együttműködve 2020-ban alapította. Azzal a céllal, hogy elismerje a területi védőnők kiemelkedő szakmai munkáját és elhivatottságát, különösen a három év alatti gyermekes családok támogatására tekintettel, valamint felhívja a társadalom figyelmét a védőnők áldozatos munkájára.

A kitüntetést  minden évben, minden megyéből és a fővárosból egy védőnő kapja, amiről egy nyolc tagú zsűri dönt.

A címlapképen Réthelyi Miklós zsűrielnök és Müller Cecília országos tiszti főorvos a Steller Mária védőnői díjak átadásán a Magyar Tudományos Akadémián 2022. május 12-én. Forrás: MTI/Balogh Zoltán

Iratkozzon fel hírlevelünkre!