A G7-országok soha nem fogják elismerni a Moszkva által erővel megváltoztatni akart határokat

A külügyminiszterek, akik az észak-németországi Wangelsben tanácskoztak, leszögezték, hogy folytatják Ukrajna megsegítését fegyverekkel és más hadi eszközökkel mindaddig, amíg szükséges.

A csoport soros elnökségét betöltő Németország külügyminisztere, Annalena Baerbock hozzátette, hogy a határkérdésekről csak maga Ukrajna dönthet, mivel a saját területéről van szó.

Támogatjuk azokat a döntéseket, amelyeket Ukrajna meghoz az ország biztonságának és békéjének szavatolására – jelentette ki a tanácskozást lezáró sajtóértekezletén.

A miniszterek megismételték Moszkvának szóló követelésüket, miszerint „vessen véget a háborúnak, amelyet Ukrajna nem provokált ki, valamint annak a szörnyű szenvedésnek és emberéletben eső kárnak, amelyet előidéz”.

Ismét felszólították Fehéroroszországot, hogy „ne könnyítse meg Oroszországnak az ukrajnai intervenciót, és tartsa tiszteletben nemzetközi kötelezettségeit”.  

A hét ország (Németország, Kanada, az Egyesült Államok, Franciaország, Olaszország, Japán és Nagy-Britannia) elítélte, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök felelőtlenül fenyeget vegyi- biológiai és atomfegyverek bevetésével.

Felszólították Moszkvát, hogy oldja fel az ukrajnai gabonaexport blokádját. A német külügyminiszter a találkozó után azt mondta, hogy tanulmányozzák az ukrán gabonaexport lehetőségét a balti kikötőkön keresztül, mivel a romániai tranzit a vasúti nyomtáv eltérő szélessége miatt nehézségekbe ütközik. Mint elmondta,

az ukrajnai kikötőkben 25 millió tonna gabona vár elszállításra, amelyre égetően szüksége lenne a világnak, mert hónapokon belül éhségkatasztrófa alakulhat ki.

A Hetek az ENSZ-szel, az Európai Unióval és Ukrajnával közösen keresik a megoldást – mondta Baerbock.

A Hetek fogadkoztak, hogy szigorítani fogják a Moszkva ellen bevezetett gazdasági büntetőintézkedéseket, olyan szektorokra fogják kiterjeszteni, amelyek nagyon kényesen érintik majd.

Felszólították Kínát, hogy ne ássa alá ezeket a szankciókat, ne segítse Oroszországot az Ukrajna elleni agressziójában, ne is igazolja azt semmi módon, például az információk manipulálásával.

A G7-es találkozóra Ukrajnát és Moldovát is meghívták. Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter pénteken felszólította az országcsoportot, hogy fogadjanak el olyan jogszabályokat és eljárásokat, amelyek lehetővé teszik az orosz vagyon elkobzását és Ukrajnának történő átadását.

(MTI)
A kép forrása: MTI/AP/Szerhij Nyuzsnyenko

Iratkozzon fel hírlevelünkre!