Brüsszel mindenképpen olajembargót akar

Brüsszel megerősítette, hogy lesz olajembargó. Igaz, azt még nem tudni, mikortól és lesz-e felmentés alóla. Uniós források szerint az újabb szankciós csomag 90 százalákéról már megállapodtak.

A privatbankar.hu oldalán megjelent cikk szerint péntek reggel a Politico számolt be arról, hogy a lehetséges magyar vétó miatt kivehetik az Oroszországot sújtó hatodik szankciós csomagból az olajembargó ügyét.

A brüsszeli lap úgy fogalmazott: “félretehetik” az orosz kőolajra vonatkozó teljes importtalom tervét, és tovább dolgoznak egy olyan kompromisszumos egyezségen, amelyet Magyarország is hajlandó elfogadni.

A lap által idézett uniós források szerint az újabb szankciós csomag 90 százalákéról már megállapodtak, és felmerült az ötlet, hogy ketté darabolják a csomagot, tehát az olajembargó nélkül fogadják el azt a lehető leghamarabb.

Az olajembargó kérdésére pedig később térnének vissza. 

Mint arról korábban beszámoltunk, Magyarország mellett Szlovákia, Csehország és Bulgária is felmentést kért az olajembargó alól gazdasági okokra hivatkozva. Ha ezt nem kapják meg, akkor megvétózzák az uniós szankciós csomagot. A magyar kormány szerint az orosz olaj nélkül összeomlana a gazdaságunk, és az egekbe szöknének az energiaárak.

Míg azonban Szlovákia, Csehország és Bulgária csak 2-3 éves haladékot kér Brüsszeltől az embargó bevezetésére, addig a magyar kormány minimum öt éves felmentést szeretne, sőt, számos jel szerint hosszútávon sem akar lemondani az orosz olajról. Szijjártó Péter külhgazdasági és külügyminiszter szerint

a kormány azt szeretné, ha az embargó kizárólag a tengeri szállítási útvonalakra vonatkozna, míg a csővezetékes tranzit teljesen felmentést kapna alóla

Magyarország csak vezetéken kap olajat Oroszországból, a Barátság-kőolajvezetéken keresztül.

(M1/privatbankar.hu)

Iratkozzon fel hírlevelünkre