Magyarországon készülnek fel az ukrán korosztályos úszóválogatott tagjai

Az ukrán úszóutánpótlás krémjét sikerült kimenekíteni a háború sújtotta országból a Magyar Úszószövetség és a magyar kormány segítségével – olvasható a szervezet Facebook-oldalán. Azt is megtudhatjuk, hogy a csapat egyik része Debrecenben, míg a másik Kaposváron edz. A Hajdúság fővárosában az országos bajnokságon is versenyzési lehetőséget kaptak az úszók.

A sportolók megpróbálnak kemények maradni, és most itt, Magyarországon készülnek fel a megméretésekre. Eleinte abban reménykedtek, hogy nemsokára hazatérhetnek, és megpróbálták az ittlétet úgy felfogni, mintha edzőtáborban lennének, ám sajnos a háború ideérkezésük óta csak rosszabbodott – erről beszélt Kamila Isaie, ukrán nemzeti bajnok úszó, aki most is megpróbálja legjobb tudása szerint nemzetét képviselni a versenyeken.

A Magyar Úszószövetség által közzétett kisfilmben megszólal Olekszandr Kulik, Ukrajna kitüntetett edzője is, aki arról beszél, minden kényelmet, lehetőséget megkapnak, amire szükségük van. Nagyon keményen edzenek, és a legtöbb úszó eredménye jónak számít, s habár a legtöbben gyengébben teljesítenek mint otthon, volt olyan sportoló, aki Magyarországon állított fel új, ukrán rekordot.

Kép forrása: Magyar Úszószövetség/Facebook

A megszólaló sportolók hálásak Magyarországnak, amiért „menedéket”, uszodát és edzési lehetőséget biztosítanak számukra. Vannak ugyan olyan fiatalok, akik lelkileg nincsenek formában, s ez kihat a teljesítményükre – ami a körülményeket tekintve teljesen érthető – hiszen ők családjukat hagyták otthon.

Minden edzés előtt egy perces néma csenddel emlékezünk az otthon maradottakra

– meséli Olekszandr Kulik hozzátéve, hogy büszkék a hazájukra és arra, hogy megmutathatják a világnak, milyen erősek az ukránok. A fiatalok most a bukaresti junior Európa-bajnokságra készülnek, utána pedig már a junior-világbajnokság lesz fókuszban.

A címlapkép forrása: Magyar Úszószövetség/Facebook

Iratkozzon fel hírlevelünkre