Átadták az idei Borászok Borásza díjat

A magyar mezőgazdaságnak és ezen belül a magyar bornak kiemelkedő szerepe van az ország megítélésében - mondta Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a Borászok Borásza 2022 díjátadóján Budapesten.

A miniszter úgy vélte, ha a rendszerváltoztatás óta minden ágazat olyan komoly fejlődésen ment volna keresztül, mint a borászat, akkor Magyarország a világ leggazdagabb és legsikeresebb országai közé tartozna.

Gulyás Gergely kiemelte, az ország nemzetközi megítéléséhez hozzátartozik, hogy Magyarországon kiemelkedő bor régiók és borok vannak, ezek létrejöttéhez pedig kiváló borászok is kell, hogy legyenek. A résztvevőknek azt kívánta, hogy folytatódjon az a fejlődés, amely a magyar borászatot az elmúlt három évtizedben jellemezte. Gulyás Gergely köszöntőjét Hamvas Béla szavaival zárta: „végül ketten maradnak, az Isten és a bor”.

A rendezvényen adták át a Borászok Borásza díjat, amelyet idén Thummerer Vilmosnak ítéltek oda, aki az egri borvidéken tevékenykedett. A díjazott elhunyt, ezért az elismerést az unokája, Pulay Polett vette át.

Az est folyamán kihirdették a Borászok Barátja díjat, amelyet idén Miklósa Erikának ítélték oda, valamint kiosztották a Jövő Borásza ösztöndíjat, amelyet Trinfa Henriett vehetett át.

(MTI)

A címlapképen a Borászok Borásza díjjal kitüntetett, tavaly decemberben elhunyt Thummerer Vilmos unokája, Pulay Polett látható a 16. Borászok Borásza díjátadóján a New York Palotában 2022. április 29-én. Forrás: MTI/Szigetváry Zsolt

Iratkozzon fel hírlevelünkre