Püspökké szentelték Fekete Szabolcs Benedeket Szombathelyen

Székely János, Fekete Szabolcs Benedek, Erdő Péter

Erdő Péter bíboros, esztergom-budapesti érsek püspökké szentelte Fekete Szabolcs Benedeket, akit Ferenc pápa március 11-én címzetes basti püspökké és a Szombathelyi Egyházmegye segédpüspökévé nevezett ki.

A szombathelyi Sarlós Nagyboldogasszony-székesegyházban húsvéthétfőn tartott szertartáson Erdő Péter hangsúlyozta: az apostoli hitvallás lényege az a mondat, amelyet az újonnan felszentelt püspök szolgálatának jelmondatául választott: „Legeltesd bárányaimat!”. Szentbeszédének középpontjába a bíboros a „Ne féljetek!” jézusi bátorítást állította. A félelem és a félelem elűzése alapvető motívum a feltámadás történetében – jelentette ki. Azt mondta: amikor az ember egy magánál sokkal nagyobb hatalommal találkozik, önkéntelenül eltölti a félelem.

„Így vagyunk ezzel, ha a természet elemi erőivel találkozunk, főleg katasztrófák idején. Egy földrengés, egy vulkánkitörés, árvíz vagy cunami mindenképpen félelmet kelt az emberben, de sokszor a biológiai katasztrófák is, egy-egy nagy járvány például joggal ébreszt félelmet az emberek szívében”

– fogalmazott.

A félelemnek vannak emberi okai is – tette hozzá. Példaként említve a háborúkat, a gonosz embereket, olykor a világi hatalmat. Mégsem kell félnünk – mondta Erdő Péter, hiszen „Isten jót akar nekünk, az ő végtelen hatalma emberszerető hatalom”. Ez látszik a világ történetéből. A 44 éves Fekete Szabolcs Benedek püspökké szentelése után köszöntőjében azt emelte ki, hogy kinevezését nem valamiféle „hatalomgyakorlásnak”, hanem szolgálatnak tekinti, amellyel mindenekelőtt Székely János megyés püspök munkáját kívánja segíteni.

(MTI)

Címlapkép: Dr. Székely János szombathelyi megyéspüspök/Facebook

Iratkozzon fel hírlevelünkre