Bakondi György: Naponta 9-10 ezer ember érkezik Ukrajnából

Naponta 9-10 ezer ember érkezik Ukrajnából, és már a 601 ezret is meghaladta a Magyarországra menekülők száma - mondta a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója csütörtök reggel az M1 aktuális csatornán.

Bakondi György elmondta, a kormány felkészült a menekültek fogadására, és sikerült koordinálnia a civilek és a segélyszervezetek munkáját is.

Hozzátette: a kormány már mintegy 3 milliárd forint értékben küldött segélyszállítmányt Kárpátaljára és Nyugat-Ukrajnába.

„Magyarország segít: mindent megtesz a karitatív támogatásért, a menekültek fogadására, legyen szó egészségügyi ellátásról, szállításról, ellátásról, lakhatásról, munkavállalásról, a továbbutazás koordinálásáról (…), viszont elsősorban a magyar emberek biztonságát tekintjük irányadónak, a magyar érdeket érvényesítjük ebben, ezért azt szeretnénk, ha Magyarország nem keveredne bele ebbe a háborúba” – hangsúlyozta Bakondi György.

Ennek érdekében sem katonákat, sem fegyvereket nem küldenek és nem engedik át az országon a fegyverszállítmányokat – mondta a főtanácsadó.

Bakondi György a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában elmondta azt is, a déli határszakasz jelentős migrációs nyomás alatt áll: naponta akár 500-600-an próbálnak meg bejutni Magyarországra, az Európai Unióba.

Hozzátette, a főbb migrációs útvonalakon is jelentős a növekedés, ami elsősorban a tél végével és a járványügyi korlátozások feloldásával magyarázható.

(MTI)

A címlapképen az orosz-ukrán háború elől Donyeck és Luhanszk megyéből elmenekült emberek egy ungvári gimnázium tornatermében kialakított menekültszálláson 2022. március 11-én. Forrás: MTI/Nemes János

Iratkozzon fel hírlevelünkre