Az orosz-ukrán háború egyik nézőpontja

Interjú egy Magyarországon élő, kárpátaljai származású magyarral

Beszélgetőtársam kettős állampolgárságú, kárpátaljai magyar férfi. Hosszú évek óta Magyarországon él, de rokonai és barátai még vannak odaát, ezért nem szeretné, ha beazonosíthatóvá válna. Ez is a mai ukrán valóság része.

Ukrajnában nem hivatalos a kettős állampolgárság. A határon felmutatom a magyar útlevelet, de a saját adatbázisuk alapján be tudnak azonosítani. Az újabb ukrán útlevelekben már van ujjlenyomat, de a születési hely, idő is elegendő lehet.

Akadt, akit az ukrán határőrök feljelentéssel és behívóval küldtek vissza. Hiába magyar állampolgár is, nem engedik ki.

Aki pedig itt van, nem tud hazamenni, pedig rengeteg dolog lenne. A falubeliek többsége gazdálkodó ember. Több olyan barátommal is beszéltem, akik a földjüket, gépeiket nem tudták magukkal hozni, a sokhektáros földek most megműveletlenek. Kárba vész az őszi vetés, a tavaszi munkálatokat nem lehet elvégezni, a felhalmozott terményeket nem tudják értékesíteni, így a tavalyi termés egy része is kárba vész. A jószágállományt felszámolták, a gazdaság települési szinten, de regionálisan is romba dőlt.

Ha valaki visszamenne, börtönbe kerülne?

Állítólag olyan törvényt készítenek elő, ami szerint azoknak, akik a háború kitörése után hagyták el az országot, és ezért nem vehették át a behívót, hazatéréskor meg kell magyarázniuk, miért jöttek el. Ha nem megfelelő az indok, akkor katonai törvényszék elé citálják. Egyelőre még nem visznek a frontra, mert magas volt az önkéntesek száma, a helyi védelmi egységeket fel tudták tölteni. De fokozódik a veszély,

már járják a falvakat rendőrök és katonák együtt, keresik azokat a férfiakat, akik nem vették át a behívókat.

Azt rebesgetik, házkutatási parancsuk is van, tehát leellenőrizhetik, otthon van-e a keresett személy. A főbb útvonalakon különböző ellenőrzőpontokon is igyekeznek kiszűrni a hadköteleseket.

Hány kárpátaljai magyar lehet most itt?

Csak becslések vannak. Sok tízezres a szám. A háború előtti kb. 150 ezernek talán az egyharmada. Félő, hogy egy részük nem is tér vissza. Ha itt egzisztenciát talál, felszámolja az ottani életét. Kárpátalján egyelőre harci cselekmények nincsenek, de szlovák katonai szállítmány haladt már át, aggódtunk is, nem bombázzák-e le.

Érkeznek Ukrajna belsejéből menekültek?

Nagyon sokan vannak, az én településemen nyolcvanat szállásoltak el az óvodában, amit kiürítettek, és most menekültszállóként működik. Családoknál még legalább ugyanennyien lehetnek. Nem tudni, visszamennek, továbbmennek, vagy ott maradnak-e. Egy részük biztos marad, lesz rengeteg eladó ház, le fog zajlani egy komoly népességcsere. Ugyanakkor 4,5-5 milliónyi menekültről hallani. Nagyon sokan nem fognak visszamenni, esetleg nem is lesz hova. Szétlőtték a házát, vagy ő maga felszámolta. Hogy ebből hogyan áll talpra az ország, az múlik a nyugaton is, de annak a támogatásnak ára lesz. Az amerikai befolyás már most óriási. A többség valószínűleg az ország egyben maradását, a leendő újjáépítést szeretné, de a kelet-ukrajnai oroszok bizonyára nem.

Az utóbbi időkig egyébként a különböző népek békében éltek itt. Ruszinok, ukránok, magyarok, lengyelek, zsidók, orosz ajkúak. A konfliktusokat fölülről generálják, az ukrán politikusok célja a figyelemelterelés.

Amióta a mostani ukrán vezetés hatalomra került, felerősödtek a nacionalista mozgalmak. Idejöttek Kárpátaljára erőszakos csoportok, felvonultak, gyalázták, fenyegették a magyarokat. A 2014-es fordulat lovat adott a nacionalisták alá, a szervezeteik támogatásokat, biztatást kaptak a regnáló hatalomtól. A törvények – mint a nyelv- vagy az oktatási törvény – is a magyar etnikum felszámolására irányuló törekvéseket mutatnak.

A nyelvtörvényt ugyan elsősorban az oroszok ellen hozták, de minden nemzetiségre vonatkozik. Hagytak ugyan egy kiskaput: az őshonos népesség mentességet élvez. A magyarokat azonban nem sorolják az őshonosok közé Kárpátalján.

Ez a mostani ukrán kormány bűne?

Tudjuk, hogy ez egy bábkormány, az igazi megmondóemberek nem a látható politikusok.

Ez az ottaniak számára mennyire nyilvánvaló?

Sokan látják. A sajtóról nem beszélhetünk, mert amióta Zelenszkij az elnök, rengeteg sajtóorgánumot betiltott: orosz-pártiakat, ellenzékieket. Újságokat, rádió- és tévétársaságokat. A teljes média most már a kormány politikáját közvetíti. Nincs alternatíva. Az emberek többségének nincs módja utánajárni az információknak.

Mennyire népszerű Zelenszkij?

A háború kitörése előtt 20 % körüli volt az indexe, most 50 fölött jár.

Zelenszkijt felépítették mint hőst.

A megjelenése, retorikája, harciassága szimpatikus az ukránok számára. A többség támogatja.

Mi lehet a háború végeredménye?

Szinte mindenki azt gondolja, hogy Donbász, illetve Mariupol és vele a tengeri kijárat elveszhet. Az, hogy az oroszok akarnak-e Kijev vagy Közép-Ukrajna ellen támadni, csak találgatás. Nem látni világosan Putyin stratégiáját. Május 9-én mindenképpen valami győzelmi bejelentésre készül. Addig még Kelet-Ukrajnában felerősödhetnek a harci cselekmények.

Mit gondol a háború utáni ukrán-magyar viszonyról?

Attól függ, maradhat-e a mostani kormány. Ha igen, akkor nem látom a javulás lehetőségét. Szerencsére Magyarországon megmaradt a kormány, amely kitart amellett, hogy továbbra sem sodródik bele a háborúba. A mostani kárpátaljai megyei vezetéssel – akik a legjobban látják a magyar támogatást, segélyeket – jó a magyar politika viszonya. Ez talán hathat a felsőbb vezetőkre is, visszavesznek a retorikájukból.

A mostani felállás szerint barátok azért aligha lesznek.

Ukrajna jelentős gabonaexportőr. Az idei termés ki fog esni?

Bizonyos munkák – például a kukoricavetés – még elvégezhetőek, de a háború elhúzódását megsínyli a mezőgazdaság. Ráadásul az export azért is nehézkes, mert a Fekete-tengeren keresztülit az orosz flotta akadályozza, csak nyugatra, vasúton tudnak exportálni, de ez töredék.

Tovább fog növekedni a menekültek száma?

Sokféle sors van. Előfordult például, hogy az apa kijött, de az anyuka otthon maradt a gyerekkel. A kiskorúnak viszont csak úgy lehet útlevelet csináltatni, ha az apuka is aláírja. Ő azonban nincs ott. Amíg az ukránok ki-, a magyarok pedig beengedik a gyerekeket iratok nélkül, addig ez még megoldható, de ha ez megváltozik, gyakorlatilag lehetetlenné válik a családegyesítés. Más: február 25-e óta tilos a hadköteles korú férfiaknak a határátlépés, mégis a tehetősebbek kijöttek – illegális módon. Látni ukránokat kiszállni több tízmilliós dzsipekből, ők kimenekítették a vagyonuk nagy részét, akár házat is vehetnek itt. De

a menekültek többsége egy táskában hozza a maradék életét. Ők csak a magyar államra, segélyszervezetekre támaszkodhatnak.

Magyarország részéről ez nagy segítség, amit értékelniük kellene, legalább egy köszönetet mondani, ám nem emlékszem ilyesmire. Azt is el kell azért mondani, hogy az otthon maradottak – javarészt csonka családok – a saját megélhetési gondjaik ellenére nagy odafigyeléssel gondoskodnak az oda érkező menekültekről, és az anyaországi humanitárius segítség is elér minden településre, ahol arra szükség van.  Ha az ország vezetői nem is, ezek az emberek értékelik és elismerik Magyarország jószomszédi, segítő szándékát.

Ungváry Zsolt

A címlapképen Viktor Mikita kárpátaljai kormányzó és Menczer Tamás, a Külgazdasági és Külügyminisztérium tájékoztatásért és Magyarország nemzetközi megjelenítéséért felelős államtitkára látható egy helyi vámudvaron a kárpátaljai Csap határában 2022. március 18-án. Ezen a napon megérkezett Kárpátaljára a magyar kormány újabb, öt kamionnyi humanitárius segélyszállítmánya. Az adományt az Ökumenikus Segélyszervezet juttatta el Ukrajnába. MTI/Nemes János

Iratkozzon fel hírlevelünkre