Ismét a Szent Péter téren mutatta be a Pápa a virágvasárnapi szentmisét – FRISSÍTVE

Ferenc pápa a világjárvány két éve után először ismét a Szent Péter téren mutatta be a Jézus jeruzsálemi bevonulását idéző virágvasárnapi szentmisét több tízezer hívő részvételével.

Ferenc pápa a virágvasárnapi misét követő beszédében húsvéti tűzszünetet sürgetett Ukrajnában. „De nem azért, hogy újratöltsék a fegyvereket, és utána ismét folytassák a háborút” – hangoztatta az egyházfő. Kijelentette, hogy a békét előkészítő, “igazi tárgyalástól” kísért tűzszünetre van szükség, amely miatt lehet, hogy a feleknek le kell mondaniuk valamiről a lakosság javáért.  

„Milyen győzelem az, melyben a lobogót romokra tűzik ki?” – kérdezte Ferenc pápa.

Virágvasárnap a hagyomány kelt életre a Szent Péter téren, ahol az ünnepi szertartás újból szabadtéren zajlott. Tavaly és tavalyelőtt az egyházfő a bazilikában mutatta be a virágvasárnapi misét, amelyen 2021-ben a karanténidőszak miatt harmincan vehettek részt, és a szertartást interneten közvetítették.     

A szokással ellentétben Ferenc pápa nem vett részt a mostani virágvasárnapi körmeneten, amely a tér közepén álló obeliszktől a bazilika előtti szabadtéri oltárig haladt. Papok és hívők a pápa által megáldott fonott pálmalevelet vagy olajágat tartottak a kezükben, amelyekkel egykor Jézust üdvözölték Jeruzsálemben.     

Homíliájában az egyházfő a Jézus halála előtti órákat az emberiség mai sorsával állította párhuzamba. Jézust többen figyelmeztették, hogy magával törődjön, mentse életét, ő mégsem ezt az utat választotta, miközben a mai világ középpontjában a kizárólag saját magunkkal, egészségünkkel, jólétünkkel, sikerünkkel való törődés áll.     

„A birtoklás, a hatalom, a feltűnés számít (…) A mentsd meg önmagad vált az emberiség refrénjévé” – mondta Ferenc pápa.      

Ukrajnára utalva kijelentette, a keresztre feszített Krisztus sorsa ismétlődik meg a férjüket, fiaikat sirató nőkben, a bombák elől gyermekkel a karjukon menekülőkben, a meghalni hátrahagyott idősekben, a jövőjüktől megfosztott fiatalokban, a katonákban, akiket testvéreik megölésére küldenek.    

A misén szokás szerint több nyelven imádkoztak: újdonságnak számított, hogy az első nyelv a sorban a szlovén volt, melyen az egyházért fohászkodtak. A pandémia előtt a Szlovéniából érkezett orchideák díszítették a Szent Péter-bazilika főoltárát, most pedig a szlovéniai Naklóból érkeztek virágok a Szent Péter térre.

Portugálul azért imádkoztak, hogy a nemzetek vezetői a közös jót, valamint a békét szolgálják, maláj nyelven a szegényekért, a háború és éhezés elől menekülőkért imádkoztak, franciául a megbékélésért, kínaiul a keresztényekért.     

A húsvéti hagyománynak megfelelően a Szent Péter teret idén ismét több száz virágkompozíció díszíti, amelyek 35 év óta először nem Hollandiából, hanem többnyire olaszországi kertészetekből érkeztek. Az olajágak Lazio és a déli Puglia tartományból származnak, a fonott pálmalevelek Sanremo városából.

Ferenc pápa két év óta először járta körbe a pápamobillal a Szent Péter teret és környékét, ahol

a Vatikán közlése szerint 65 ezren voltak.      

 A nagyhét idén a pandémia előtti szertartássorozatot követi: péntek este Ferenc pápa ismét a Colosseumnál vezeti majd a keresztutat.     A Vatikán közlése szerint a pápa legközelebbi munkatársaként ismert Konrad Krajevski lengyel bíboros, a pápai alamizsnahivatal vezetője vasárnap harmadik alkalommal elindult Ukrajnába. Lengyelországon keresztül egy újabb mentőautót visz Kijevig, ahol a katolikus húsvéti szertartásokat mutatja be.

(MTI)
A kép forrása: MTI/AP/Gregorio Borgia

 

Iratkozzon fel hírlevelünkre