Tojásdíszítő bemutatókkal, gyermekprogramokkal vár a Míves Tojás Múzeum

A tojásírás és -patkolás, valamint a magrátétes tojásdíszítés rejtelmeibe pillanthatnak be, kézműves foglalkozásokon, gyermekprogramokon vehetnek részt az érdeklődők a Baranya megyei Zengővárkonyban működő Míves Tojás Múzeum húsvétváró programsorozatában április 10. és 17. között.

Nienhaus Rózsa, a múzeum vezetője szerint a nyolcnapos programsorozatra sok látogatót várnak. A pandémia miatt ugyanis az utóbbi két évben nem tudták megrendezni az eseményt a szokásos formában. Mint beszámolt róla, virágvasárnap és nagypéntek között mindennap megismerkedhetnek a látogatók a tojásírással és -patkolással. Emellett a magrátétes tojásdíszítéssel. A bemutatókat délelőtt fél tizenegy és délután hat óra között tartják.

A nagyhéten hétfőn délután gyerekek számára lesz kézműves foglalkozás. Kedden a szalmafonás mikéntjét tanulhatják el az érdeklődők. Szerdán délután a jeles napokról és szokásokról hallhatnak előadást Burján István etnográfustól a látogatók. Csütörtökön pedig a kisgyerekeseket hívják zenés, énekes Ringatóra. Nagypénteken Élő néphagyomány címmel rendezik meg a zengővárkonyi tojásírók délutánját, majd a MárkusZínház bábelőadására várják a családokat. Nagyszombaton Sebestyén István, a népművészet mestere mond mesét a gyerekeknek. Emellett lesz a meseterápiát bemutató foglalkozás is, továbbá elfeledett tavaszi zöld és böjti ételekről tartanak előadást. Míg húsvét vasárnap hagyományőrző egyesületek adnak műsort.

A múzeum virágvasárnaptól húsvétig mindennap 10 és 18 óra között fogadja a látogatókat, akik arra is lehetőséget kapnak, hogy saját kezűleg díszítsenek tojásokat az ünnepi héten. A Míves Tojás Múzeum egyedülálló gyűjteményét 2000-ben a zengővárkonyi tájház pajtájában nyitották meg, a gyűjtemény mintegy 2400 kiállított és további 2100, tárlókban őrzött darabot tartalmaz. Az intézmény anyagának különleges darabjai közé tartoznak az úgynevezett utaveszett, a huculmintás, a karcolt, a bőcsi írott, a viaszlevonatos, a temperával festett, a patkolt, a mag- és szalmarátétes és a dróttal díszített tojások is.

A múzeumot a járványügyi korlátozások előtt évente több mint tízezren keresték fel. Magyarország mellett számos európai országból, valamint Ausztráliából, Afrikából, Kanadából, Japánból, Kínából, Oroszországból és az Egyesült Államokból is volt már látogatója az intézménynek. A Míves Tojás Múzeummal és a húsvétváró programokkal kapcsolatban további részletek olvashatók a tojasmuzeum.hu honlapon és a Míves Tojás Múzeum Zengővárkony Facebook-oldalon.

(MTI)

Címlapkép: Míves Tojás Múzeum Zengővárkony/Facebook

Iratkozzon fel hírlevelünkre