Lengyel kormányfő: tiszteletben kell tartani a demokratikus magyar választást

A Fidesz-KDNP immár negyedszer győzött egyhuzamban a magyarországi parlamenti választásokon, ezt a demokratikus magyar választást tiszteletben kell tartani - jelentette ki Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnök.

Az ukrajnai háború fejleményeiről szóló sajtókonferencián Morawieckit újságírók az ez ügyben képviselt lengyel álláspontról kérdezték.

A képen Orbán Viktor miniszterelnök és Mateusz Morawiecki lengyel kormányfõ sajtótájékoztatója az Európai Unió állam- és kormányfõinek csúcsértekezletét követõen Brüsszelben MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher

Elsősorban észre kell venni, függetlenül attól, ki hogyan viszonyul Magyarországhoz, hogy a Fidesz-KDNP immár negyedik alkalommal győzött a választásokon, mégpedig a lehető legjobb eredménnyel, megszerezve az alkotmányos többséget – válaszolt Morawiecki, aláhúzva:

a demokratikus választást tiszteletben kell tartani.

A Moszkvával szembeni uniós intézkedéseket illetően a lengyel kormányfő aláhúzta: felesleges, hogy Magyarországgal fedjék el azok szemét, akik az európai helyzetet homályosan látják. Arra kérte a sajtó képviselőit, hogy ne próbálják mellékvágányra terelni a közvélemény figyelmét.

Megállapította: Európában nem bonyolult a helyzet, ez világosan látható az Európai Tanács ülésein is. Mindenki, aki elolvassa az értekezletek jegyzékét, tudja, hogy

Németország a fő késleltetője a nagyon határozott szankcióknak

– fejtette ki.

Hangsúlyozta: Orbán Viktor miniszterelnök nem akadályozta az eddigi szankciókat, ezek fő késleltetői valójában a nagy államok, amelyek üzleti kapcsolataikat féltik.

Felhívta a figyelmet arra, hogy

Orbán Viktor minden esetben beleegyezett az eddigi szankciócsomagokba.

Ennek a legjobb bizonyítéka, hogy ezekről megállapodás született – fűzte hozzá, majd ismételten aláhúzta: a szankciók fő akadályozói a Nyugat-Európa legnagyobb és leggazdagabb államai voltak.

Újságírói kérdésre azt is elmondta: kérni fogja Orbán Viktortól, hogy támogassa az újabb, még súlyosabb szankciók kivetését Oroszországgal szemben.

(MTI)

 

Iratkozzon fel hírlevelünkre