Az amerikai jogásznő nem tudta megmondani, mit jelent az, hogy nő

nő

Joe Biden abortuszpárti legfelsőbbbíró-.jelöltje kellemetlen helyzetbe került, amikor azt az egyszerű kérdést kellett megválaszolnia, hogyan definiálná a nő fogalmát.

Joe Biden Ketanji Brown Jackson amerikai jogászt jelölte az Egyesült Államok legfelsőbb bíróságába a nyugdíjba vonuló Stephen Beyer bíró helyére. Amennyiben a meghallgatásokon megfelel az elvárásoknak, Brown lehet az első fekete nő a poszton. Múlt hét kedden az egyik ilyen meghallgatáson azonban nehéz helyzetbe hozta magát, amikor elmondta: nem tudná meghatározni a nő fogalmát.

Marsha Blackburn szenátor asszony azt kérdezte Jacksontól: „Tudna adni egy meghatározást arra a szóra, hogy nő?”

Rövid értetlenkedés után a bírójelölt végül a következőt válaszolta:

„Meghatározást adni? Nem, nem tudnék”, majd magyarázatképp hozzátette: „Ebben a kontextusban nem. Nem vagyok biológus.”

A kijelentést követően számos – többnyire jobboldali – Twitter-felhasználó fejezte ki nemtetszését Jackson válaszával kapcsolatban.

Stephen L. Miller, az amerikai The Spectator World konzervatív híroldal szerkesztője a következő bejegyzést osztotta meg: „Jackson részéről a korrekt válasz a következő lett volna: „Én, én nő vagyok.” De nem ezt mondta, és ez nagyon bizarr. Ez egy nagyon egyszerű kérdés, amire meglehetősen politikai választ adott egy olyan ember, aki állítása szerint politikától függetlenül akar tevékenykedni.”

A legtöbb kritika nem is a jelölt személyét, hanem a progresszív, liberális ideológiát érte.  

 „Nevetséges” – írja közösségi oldalán Piers Morgan közéleti szereplő. „Én sem vagyok agysebész, de mégis tudom, mi az az agy. Idevezet a haladó gondolkodás: félünk alapvető, megkérdőjelezhetetlen tényeket kijelenteni, nehogy megsértsük a woke alakulatot.”

Egy másik Twitter-felhasználó szerint Ketanji Brown Jackson a woke ideológiával is szembement, amikor válaszában a biológiára hivatkozott. „Tudathasadásos állapotában véletlenül elismerte, hogy a biológia határozza meg, hogy ki nő és ki nem az.”

Mindez a Twitter-felhasználók szerint azért is ironikus, mert Biden kifejezetten azért választotta az ügyvédnőt erre a posztra, hogy a nők jogait érvényesítse.

„Joe Biden azért őt választotta, mert ő lehetne az első fekete nő az amerikai legfelsőbb bíróságban. Ehhez képest azt se tudja meghatározni, mit jelent az, hogy nő!” – olvasható egy bejegyzésben.

Forrás: FOX News

Címlapkép: Ketanji Brown Jackson, Forrás: Facebook/Phenomenal Woman Action Campaign

Iratkozzon fel hírlevelünkre!