Soltész: A magyar nemzet megtalálta a választ a templomrombolásra

Míg az elmúlt évtizedben Nyugat-Európában, Észak-Európában több száz templomot bezártak, vagy átalakítottak, a magyar nemzet - egyházaival, a Kárpát medencében élő magyarjaival, testvéreinkkel - megtalálta a választ, aminek köszönhetően a református egyház püspöki központjai megújultak, gimnáziumai megújultak és bővültek, felsőoktatási intézményei bővültek - mondta Soltész Miklós, a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára Mezőkövesden, az új református templom avatásán.

Az államtitkár a „tragikus” nyugat- és észak-európai döntésekkel szembeállította a magyarországi cselekvéseket.

Bárhová nézünk a Kárpát-medencében, azt látjuk, hogy közösen megépítettünk több mint 200 templomot, és több mint 3000 megújult. Hazánk területén 1500-nál is több közösségi ház, parókia újult meg az egyházak javára, közösségeik építésére – közölte.

Rombolás Nyugat-Európában, pusztítás Észak-Európában, mi pedig építkezünk.

Két dologról azonban ne feledkezzünk el térségünkben. Ezek egyike a háború. Hogy miért történik ez, nem nekünk kell vizsgálni. Hogy mit teszünk, az a mi feladatunk – jelentette ki.

Az államtitkár szerint arra kell figyelni, hogy ne rángassák bele a magyarokat egy olyan háborúba, amely nem az övék.

Balog Zoltán, a Magyarországi Református Egyház Zsinatának lelkészi elnöke beszédet mond az új mezőkövesdi református templom felszentelésén 2022. március 26-án. MTI/Vajda János

Más oldalról ugyanakkor fantasztikus dolog, amit az egész nemzet tesz, a mérhetetlen összefogás a menekültekért. Ezt kell tovább vinni ebben a nehéz időben is – mondta.

Soltész Miklós szerint a másik „romboló dolog” kimenetele április 3-án dől el.

„Templomban arról nem beszélek, hogy kire kell szavazni, de arról igen, hogy a krisztusi tanításhoz kapcsolódó, családokat mentő, gyermekeinket szolgáló és mentő népszavazás kapcsán oda kell tenni a négy nemet”

– mondta. Kijelentette, hogy ami ellen szavazni kell, az egy pusztító ideológia, amit nagyon nehéz lesz gyógyítani, ha nem állnak ellen a magyarok.

Balog Zoltán, a Magyarországi Református Egyház Zsinatának lelkészi elnöke beszédet mond az új mezőkövesdi református templom felszentelésén 2022. március 26-án. MTI/Vajda János

Balog Zoltán, a Magyarországi Református Egyház zsinatának lelkészi elnöke hangsúlyozta:

fel sem lehet idézni, mikor volt ilyen korszaka Magyarországnak, hogy ennyi minden épült.

Amikor építjük az országot, Isten országát építjük. Az Isten országa nem valahol a felhők között, hanem itt, közöttünk épül, és akkor jön el, ha templomot építünk. Ahol az istenszeretet és az emberszeretet találkozik, ott isten országa van. És milyen jó, hogy mi hozzátehetünk ehhez egy darabot. Ebben van a mi országunknak, a nemzetünknek a jövője – mondta.

Tállai András, a térség fideszes országgyűlési képviselője, parlamenti államtitkár felidézte 24 évi képviselőségét, amely alatt hat templom építésében vett részt.

„Mind a hat templomot akkor építettük, amikor a jelenlegi kormány volt hatalmon. Más kormányok Magyarországon nem építenek templomot”

– jelentette ki. Hozzátette: a templomépítés fontos dolog, de még fontosabb, hogy az egyházak működni tudjanak, eljussanak az emberekhez.

(MTI)

A címlapképen Soltész Miklós, a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára beszédet mond az új mezőkövesdi református templom felszentelésén 2022. március 26-án. Forrás: MTI/Vajda János

Iratkozzon fel hírlevelünkre