Idaho kormányzója aláírta az abortusz szigorítását elfogadó jogszabályt

Idaho kormányzója szerdán aláírta azt a tagállami jogszabályt, amely a Texas államban korábban elfogadott törvényhez hasonlóan a várandósság hatodik hetét követően megtiltja a művi terhesség-megszakítást, és lehetővé teszi a jogszabály bírósági peres eljárásban történő kikényszerítését az alkotmánybírósági fellebbezés elkerülése érdekében - adta hírül az AP amerikai hírügynökség csütörtökön.

Bírósági felülvizsgálatokra számítanak

Brad Little, idahói republikánus kormányzó döntése értelmében a meg nem született magzat családtagjainak számító személyek beperelhetik azt az orvost, aki a tagállamban abortuszt hajt végre a magzat szívverésének első észlelését követően. Az aláírás ellenére a kormányzó aggodalmának adott hangot a törvény alkotmányosságával kapcsolatban.

„Együttérzek minden idahói lakossal, aki szeretné megvédeni a még meg nem született kisbabája életét”

– írta Brad Little abban a levélben, amelyet Janice McGeachin kormányzóhelyettesnek küldött, aki az idahói állami szenátus elnöke is egyben.

Ugyanakkor a kormányzó hozzátette: „Bár támogatom a magzatok életét védő politikát ebben a jogszabályban, attól tartok, hogy ez a legújabb civil jogi kezdeményezés rövid úton alkotmányellenesnek és rövidlátónak bizonyul”. A konzervatív tagállamnak tekintett Idahóban elfogadott törvény 30 nappal az aláírását követően hatályba léphet, de támogatói bírósági felülvizsgálatokra számítanak. A jogszabályt ellenzők alkotmányellenesnek tartják a törvényt, és megjegyezték, hogy sok nő a terhesség hatodik hetéig nem is tudja, hogy várandós lenne.

Lehetőség perindításra

Az embrió sejtjeinek elektromos tevékenysége a legfejlettebb technológia segítségével már a terhesség hatodik hetében kimutatható. Ez az elektromos tevékenység azonban még nem jelent szívverést. Csak szívizom-tevékenységet, amely csak később válik kifejlett szívvé. Az embriót a terhesség nyolcadik hetét követően nevezik magzatnak. A szív tényleges kialakulása viszont csak a várandósság kilencedik és tizenkettedik hetében történik meg. Az idahói törvény a születendő gyermek esetén az apa, a nagyszülők, a testvérek, a nagynénik és a nagybácsik számára teszi lehetővé, hogy akár külön-külön is pert indítsanak az abortuszt végrehajtó orvos vagy intézmény ellen. Legkésőbb négy évvel a művi terhességmegszakítást követően legkevesebb 20 ezer dollárt követelhetnek kártérítésként. Erőszakos nemi közösülést elkövető személyek nem indíthatnak ilyen pert, de annak rokonai igen.

A Planned Parenthood (Tervezett Család) nevű amerikai abortuszpárti szervezet tisztségviselője máris alkotmányellenesnek nevezte az idahói jogszabályt. Kijelentette egyúttal, hogy a Planned Parenthood „hajlandó elmenni a legvégsőkig és minden jogi lehetőséget kimeríteni, hogy visszaállítsák Idaho állam lakosainak jogát a művi terhesség-megszakításhoz”. Az idahói jogszabály szövege azt a texasi törvényt másolta le, amelyet az Egyesült Államok alkotmánybíróságaként működő amerikai legfelsőbb bíróság korábban hatályban hagyott. Ezt tette mindaddig, amíg egy alacsonyabb fokú bíróságon kezdeményezett felülvizsgálat meg nem állapítja a texasi jogszabály előnyeit és hátrányait. Több amerikai tagállamban is hasonló törvény elfogadását tervezik. Többek között a déli Tennessee államban is, ahol a múlt héten terjesztették be a texasi jogszabály mintájára készített törvénytervezetet.

(MTI)

Címlapkép: Pixabay.com

Iratkozzon fel hírlevelünkre