Országszerte ünnepi rendezvényekkel készülnek

Országszerte és a határon túl is számos ünnepi rendezvényt tartanak ma az 1848-49-es szabadságharc és forradalom kitörésének 174. évfordulója alkalmából. Orbán Viktor miniszterelnök a Parlament előtt mondja el ünnepi beszédét. Ellenzéki pártok nagygyűléseket tartanak a fővárosban. A budai Várban és a Múzeumkertben egész napos programokkal várják a családokat.

Az idén „Éljen a magyar szabadság!” mottóval meghirdetett központi rendezvények reggel 9 órakor kezdődnek a Parlament előtti Kossuth téren a hagyományos zászlófelvonással. Ezt követően ingyenesen lehet megtekinteni a Szent Koronát az Országházban. Szintén a Parlament előtti Kossuth Lajos téren lesz délután a díszünnepség, amelyen Orbán Viktor miniszterelnök mond beszédet. Az ünnepséghez – a szervezők kérésére – csatlakozik a Civil Összefogás Fórum – Civil Összefogás Közhasznú Alapítvány szervezte Békemenet is.

A Várkert Bazár és a Hadtörténeti Intézet és Múzeum is egész napos programokkal várja a családokat. Továbbá a nap folyamán ingyenesen lehet megnézni a Szent István-termet és a Hauszmann-sztori kiállítást, továbbá az Új világ született kiállítást is a Déli Palotákban, valamint a pénteken megnyílt Gábor Áron rézágyúját a középpontba állító Lészen ágyú című tárlatot.

A központi programok mellett országszerte tartanak különböző ünnepi rendezvényeket. Az országgyűlési választások előtt három héttel ellenzéki pártok nagygyűléseket tartanak a nemzeti ünnepen. A közös listát állító ellenzéki pártok a Műegyetem rakparton, a Mi Hazánk Mozgalom a Magyar Nemzeti Múzeum mellett tartja rendezvényét. Országszerte és a fővárosban is több forgalmas útszakaszon korlátozásokra kell számítani.

(MTI)

Címlapképen: Kokárda az 1848-49-es forradalom és szabadságharc 169. évfordulója alkalmából rendezett állami ünnepségen a fővárosi Múzeumkertnél 2017. március 15-én. Kovács Tamás/MTI

Iratkozzon fel hírlevelünkre