Bangóné az ellenzéki szövetségről: Nem mindenki készül kormányváltásra

A diplomabotrányba keveredett Bangóné Borbély Ildikó beismeri hibáit és elnézést kér azoktól, akik bíztak benne. A Magyar Szocialista Párt egykori képviselője szerint azonban más ellenzéki politikusok is érintettek az övéhez hasonló ügyben. A mindennapjait a civil életben folytató egykori szocialista képviselő azt is megjegyezte, hogy az ellenzéki összefogás etikai kódexét nem alkalmazzák mindenkire egyformán. A lehetséges kormányváltásról, a baloldali szövetség légköréről és Márki-Zay Péter lehetőségeiről készített interjút a volt politikussal az Index.

„Megfogadtam, hogy április 3-áig nem beszélek nagyon erről az ügyről. Elkövettem egy hibát, és ezért vállalom a felelősséget” – nyilatkozta az Indexnek a nemrég lemondott szocialista politikus. Hozzátette: a diplomabotrány kitörése után voltak olyan pillanatok, amikor úgy érezte, hogy egy máglyán fogják elégetni a Kossuth téren.

Bangóné Borbély Ildikó azonban nem érzi úgy, hogy a világ legnagyobb bűnét követte volna el. Ugyanakkor beismeri hibáját és elnézést kér mindazoktól, akik bíztak benne. Az őt ért diplomabotránnyal kapcsolatban azt is megjegyezte, hogy nem ő az egyetlen érintett az ellenzéki oldalon, akik között – hallomása alapján – parlamenti képviselők is vannak, de neveket nem árul el.

Az ellenzéki szövetséget jellemezve elmondta, hogy a szocialista pártot mindenki gyengíteni akarja és a vele történt események is feltehetőleg az MSZP-re mért ütések részének tekinthetők.

Az egykori szocialista politikus azt is megjegyezte, hogy szerinte nem mindenki játszik kormányváltásra az ellenzéki összefogásban. Nem tartja helyesnek azt sem, hogy az összetartás és az egység képviselése helyett a széthúzásra irányítják a figyelmet az ilyen esetekkel.

A hasonló ügybe keveredő Hajnal Miklós egyéni jelöltként való indulásáról azt mondta, hogy az ellenzéki pártok felállítottak egy etikai kódexet, ami úgy tűnik, valakire vonatkozik, valakire nem, pedig azt egységesen kellene alkalmazni minden párt képviselőjére és jelöltjére. Mint hozzátette: számára nem volt kérdés, hogy vállalja a felelősséget azért, ami tett és azért mondott le egyből, hogy levegye politikai közösségéről a terhet. Viszont az is bántja, hogy a mai napig nem nyilatkozta le senki volt pártjából, hogy őt nem kirúgták, hiszen távozása idején már nem volt annak tagja.

Hadházy Ákos Facebook-bejegyzésére reagálva – amelyben Horváth Csabát és Molnár Zsoltot szólítja fel lemondásra – hangsúlyozta:

„… az ellenzék etikai kódexe minden pártra vonatkozik, és ennek értelmében akkor nem lenne helye a listán sem a momentumos Cseh Katalinnak, sem az olyan DK-s politikusoknak, mint Czeglédy Csaba, Ráczné Földi Judit vagy éppen Gréczy Zsolt.”

Bangóné Borbély Ildikó emlékeztetett, hogy az ellenzék választási győzelme esetén Hadházy Ákos lesz a korrupció feltárásáért felelős tárca nélküli miniszter, pedig ellene is vannak eljárások.

Arra a kérdésre, hogy szerinte az ellenzéki összefogás esélyeit mennyire rontják ezek az ügyek, a volt szocialista képviselő nem tudott érdemi választ adni. Bevallása szerint a politikusok burokban élnek, ráadásul az ellenzéki pártok politikailag és eszmeiségükben nagyon távol állnak egymástól.

Márki-Zay Péter tevékenységével kapcsolatban kifejtette: nem tartja helyesnek, hogy az ellenzék miniszterelnök-jelöltje gyakran beszél arról, hogy jobboldali érzelmű ember, aki hét gyermek édesapja. Ezzel ugyanis nem biztos, hogy képes a baloldali szavazók megtartására, amit csak súlyosbít, hogy sokszor kell utólag magyarázni a kijelentéseit.

Az MSZP egykori képviselője a politikától elfordulva a civil életben folytatja tovább a mindennapjait.

„Okos mondás, hogy aki korpa közé keveredik, megeszik a disznók. Tényleg ez a helyzet. Úgy tűnik, hogy nem kellenek a valóban tisztességes emberek a politikába”

– zárta mondandóját Bangóné Borbély Ildikó.

A közéleti színtérről távozott szocialista politikussal készült teljes interjú itt olvasható.

(Forrás: Index.hu)

A címlapképen Bangóné Borbély Ildikó MSZP-s képviselő távozik az Országgyűlés mentelmi bizottságának zárt üléséről Budapesten, az Országgyűlés Irodaházában 2019. február 18-án. Forrás: MTI/Balogh Zoltán

 

Iratkozzon fel hírlevelünkre