Áttérnek az orosz bankok a kínai UnionPay fizetőrendszer használatára

Több orosz bank bejelentette vasárnap, hogy hamarosan megkezdi a kínai UnionPay kártyaüzemeltető rendszerét használó kártyakibocsátást, amelyhez társul Oroszország saját Mir-hálózata.

Áttérés a UnionPayre

A kínai fizetőrendszerre való áttérésre azután döntöttek az orosz bankok, hogy a Visa és a MasterCard közölte: felfüggeszti oroszországi tevékenységét. A Visa és a MasterCard kártyái országon belül továbbra is működnek, viszont külföldön nem lehet vásárolni velük. Nem működnek a külföldön kibocsátott Visa- és MasterCard-kártyák sem Oroszországban.

A UnionPayre való átállásról vasárnap a Sberbank, Oroszország legnagyobb hitelezője, valamint az Alfa Bank, Raiffeissen Bank orosz leányvállalata, az MKB és a Tinkoff adott ki közleményt. Roszszelhozbank, Pocsta Bank, a Gazprombank, a Szankt-Petyerburg Bank, a Promsvyazbank, VBRD, Primszocbank, Zenit, és Szovkombank edig is használta a rendszert. A UnionPay egy 2002-ben létrehozott nemzetközi fizetési rendszer, amely 2005-ben vált nemzetközivé. Alkalmazásával 180 országban lehet fizetni egyebek között Magyarországon, Svájcban, Görögországban, Olaszországban, Spanyolországban. Ezen felül Németországban, Mexikóban, Cipruson, Thaiföldön, Indiában, Izraelben, Portugáliában, Horvátországban, Lengyelországban, Szerbiában, és Ausztriában.

Nem lesz fennakadás

Közben Oroszország legnagyobb bankja, a Sberbank biztosítani akarja, hogy az emberek a Visa és MasterCard hitelkártyák felfüggesztését követően is tudjanak kártyájukkal fizetni és pénzt felvenni – közölte a bank vasárnap. A bank a Visa és a MasterCard nélkül is folytatni tudja a belföldi és részben külföldi fizetési forgalmát a közlemény szerint. A Visa és a MasterCard fizetési forgalom bonyolítására szakosodott pénzintézetek szombaton jelentették be, hogy felfüggesztik oroszországi tevékenységüket az Ukrajna elleni orosz támadás miatt. A folyamat állítólag néhány napig tart. Ezt követően az Oroszországban kibocsátott kártyák külföldön már nem működnek majd. Az országon kívüli pénzintézetek által kibocsátott hitelkártyákat pedig már nem lehet használni Oroszországban – közölték.
A Mir logóval ellátott készpénzkártyák a hírek szerint továbbra is működnek Törökországban, Cipruson és néhány más országban. A Mir az orosz központi bank fizetési rendszere.

A Sberbank szerint a Visa és a MasterCard lépése nem lesz hatással az Oroszországon belüli fizetésekre, az üzletekben vagy az online kereskedelemben, illetve az átutalások lebonyolítására. Hangsúlyozták, hogy a banki tranzakciókat a nemzetközi rendszerektől függetlenül is le lehet bonyolítani. A külföldi kifizetések lesznek csak „korlátozottak”. A külföldön élőknek a lehető leghamarabb fel kell venniük pénzüket a kártyájukról, vagy kifizetniük a nagyobb kiadásokat, mielőtt a rendszerek leállnak – közölte a bank.

A több orosz bankkal szembeni nyugati szankciók miatt napok óta nem lehet külföldi hitelkártyával rubelt felvenni ezeknek a pénzintézeteknek az ATM-jeiből. Hosszú sorok alakultak ki néhány még működő gépnél. Sokan a bankfiókoknál próbálkoznak pénzt felvenni vagy lezárni számláikat. A Sberbankra még nem vonatkoznak szankciók. Az orosz központi bank többször is hangsúlyozta, hogy a helyzetet ellenőrzés alatt tartják. Az ATM-ek továbbra is feltöltődnek pénzzel, és a számlákon lévő betétek biztonságban vannak. A rubel árfolyama nagyot gyengült a főbb devizákkal szemben.

(Forrás: MTI)

Címlapkép: pixabay.com

Iratkozzon fel hírlevelünkre