FRISSÍTVE – Ukrán atomerőművet lőttek az oroszok

Oroszország Ukrajna Enerhodar

Az ukrán vészhelyzeti hatóságok Facebokon azt közölték, hogy sikerült eloltani az Ukrajna délkeleti részén fekvő zaporizzsjai területen található atomerőműnél péntek hajnalban keletkezett tüzet.

A lángok egy oktató épületben csaptak fel, az erőműkomplexumon kívül.

A zaporizzsjai terület katonai igazgatóságának vezetője, Olekszandr Sztaruh Facebookon azt közölte, hogy a nukleáris biztonságot helyreállították.

A tűznek nincsenek áldozatai.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök videóüzenetében kijelentette: orosz tankok nyitottak tüzet az erőműre. „Ezek a tankok fel vannak szerelve hőkamerákkal, úgyhogy tudták, mit csinálnak” – hangsúlyozta Zelenszkij.

A tűz hírére Zelenszkij nukleáris terrorizmus alkalmazásával vádolta Moszkvát.

„Még soha egyetlen ország sem lövetett nukleáris erőművet. Ez az első eset az emberiség történetében” – fogalmazott.

A Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) Twitteren azt közölte, hogy a tűzben nem sérültek meg alapvető fontosságú berendezések, a területen pedig nem nőtt a radioaktív sugárzás mértéke. A szervezet folyamatos kapcsolatot tart az ukrán hatóságokkal, a nap folyamán pedig sajtótájékoztatót tartanak.

A zaporizzsjai atomerőmű a legnagyobb ilyen létesítmény Európában;

hat, egyenként 950 megawatt teljesítményű reaktora van. Az ukrán nukleáris energiatermelés csaknem felét, a teljes ukrajnai áramtermelés mintegy ötödét adja.

Az orosz hadsereg átvette az ellenőrzést a zaporizzsjai atomerőmű felett.

A legfrisebb információk szerint az orosz hadsereg átvette az ellenőrzést a zaporizzsjai atomerőmű felett. A hírt a RIA Novosztyi orosz hírügynökség jelentette be az ukrán nukleáris szabályozási felügyeletre hivatkozva.

A megye katonai kormányzata a felügyeletre hivatkozva közölte azt is, hogy a régióban a háttérsugárzás normális. A RIA Novosztyi idézte Dmitro Orlovot, Enerhodar polgármesterét (a létesítmény ennek a városnak a területén található) arról, hogy

a településen és az erőműben nem folynak harcok.

Az ukrán rendkívüli helyzetek állami szolgálata arról adott ki tájékoztatást, hogy az egyik reaktorblokkot leállították. Utóbb a szolgálat azt közölte, hogy az erőmű ötszintes oktatási és kiképzőközpontjának felső három szintje égett, a tüzet eloltották.

(MTI)

A címlapképen az orosz fegyveres erők tüzet nyitnak a délkelet-ukrajnai zaporizzsjai atomerőműre Enerhodarban 2022. március 4-én. Forrás: MTI/AP/Zaporizzsjai atomerőmű

Iratkozzon fel hírlevelünkre