Ukrajna Projekt – Folk Iván a Pengetőnek

Nem tudhatta senki, milyen borzalmak indulnak el tőlünk keletre. Mondhatnánk, hogy a véletlen műve, hogy Folk Iván ukrán zenésztársakkal rögzített albumát - amelynek eredetileg tervezett címe Ukrajna Projekt volt - éppen a napokban ismerhette meg a nagyközönség. Az album üzenetéről és a keresztény ember kétirányú segítségnyújtásáról is beszélgettem Folk Iván dalszerzővel.

„Szeretnéd látni a rongyok és por földjét? Sovány gyerekek munkáját a csillogásért és fényűzésért? Szépségekkel telezsúfolt konténereket a gazdag férfiak kéjvágyára? Ahogy adják, veszik a lelkeket, nem törődve az igazsággal? Jól figyelj! A föld Ura hamarosan visszatér” – üzeni a Fanfare in Tribulation album első száma

Az eredetileg Ukrajna Projektnek keresztelt, később tematikában kibővült összeállítás alapüzenete, hogy egy vérből valók mindnyájan a Földön élő emberek. Mégis borzalmas életképek mutatják, mennyire mocskos a világunk, ahol a fekete autó megrémiszti az utcán játszó gyerekeket. 

Folk Iván lemeze Isten beszéde által ad választ és reménységet a borzalmakra: „Az igazak ösvénye pedig olyan, mint a hajnal világossága, mely minél tovább halad, annál világosabb lesz, a teljes délig” (Péld 4,18). Vagy máshol Izajás próféta szavait idézve: Így jönnek majd az Örökkévaló megváltottai, ujjongó énekkel térnek vissza Sionra, fejüket örök öröm koszorúzza. Vidámság és öröm lesz a részük,
messze tűnik a bánat és fájdalom” (Iz 51,11).

A borzalmakra és az emberi könyörtelen igazságtalanságra Isten lehet az egyedüli válasz: Íme az Isten sátora az emberekkel van, és velük lakik, és azok az ő népei lesznek, és maga az Isten lesz velük, az ő Istenük! Isten letöröl minden könnyet a szemeikről; és halál nem lesz többé; sem gyász, sem kiáltás, sem fájdalom nem lesz többé, mert az elsők elmúltak” (Jel 21,3).

– Nagyjából tíz éve volt nagyon aktív a kapcsolatom Ukrajnával a Kelet-Európa Misszió szervezetén keresztül. Ettől függetlenül még ma is megvannak a kapcsolódási pontjaink az ukrán testvérekkel – tárta fel az Ukrajnához kötődő üzenetet a dalszerző. – A Fanfare in Tribulation albumomat ukrán zenésztársakkal rögzítettük.

A lemez eredeti munkacíme Ukrajna Projekt volt. Az összeállítás megjelentetését nem a háborús helyzet indokolta.

A CD három-négy dalának ihletettsége szorosan Ukrajnához kötődik, ami a népzenei hangzásokban is felfedezhető. Az eredeti elképzelésünk az volt, hogy a teljes album Ukrajnához kötődjön. Csak elég lassan készült el, amit végül kiterebélyesített egy szélesebb üzenet. Nem tudok kibújni a bőrömből: Isten körül forog a történet. Ezzel párhuzamosan van földi vonatkozása is. Vannak népek körülöttünk, akikhez közünk van. Egyáltalán az emberekhez közünk van. Életképek és a Föld zaklatott életállapota a nyitány. Aztán megjelenik az egészben Isten figyelmeztetése, hogy vissza fog jönni a Földre. Az utolsó dalok pedig egyre jobban Isten kegyelme és az örökkévalóság felé mutatnak.

Az ember egyedüli reménysége Isten kegyelme. 

Hogy milyen feladatunk lehet a kialakult háborús, felfordult helyzetben, Folk Iván azt felelte: – Ebben a helyzetben is, keresztényként az van bennem, hogy minél tisztábban hirdessük az Isten igazságát az embereknek.

Ebből a helyzetből nincs más kiút, csak a Názáreti Jézus Krisztus útja. Az érem másik oldala, hogy segítsünk az embereknek. Mi ezt tettük már a menekültválság idején is.

Most is ezt tesszük, mert ez a dolgunk. De ugyanakkor az „evangélium bolondsága” menekítheti meg valójában az embert. Enélkül bármiféle segítségnyújtás csak egy félkarú óriás. Persze nem kell mindenkinek letolni a torkán az evangéliumot. De mindig készen kell lennünk a válaszadásra. Amikor a muszlimoknak nyújtottunk segítséget, ők azt kérdezték, miért tesszük. Mellettük egyébként rengeteg szír kereszténnyel is találkoztunk. Sírtak a vállunkon. A mostani helyzet nagyon hasonló ehhez a korábbihoz – mondta Folk Iván.

Iratkozzon fel hírlevelünkre