Ferenc pápa egészségügyi segélyt küld Ukrajnába

Egészségügyi eszközökből és gyógyszerekből álló szállítmányt küld Ferenc pápa Lviv városába, valamint az Ukrajnával szomszédos országokba – közölte a Vatikán hamvazószerdán, melyet az egyházfő ima- és böjtölési napnak hirdetett meg a békéért.

Az egészségügyi szállítmány egy részét Konrad Krajewski bíboros, a pápai alamizsna hivatal vezetője személyesen adta át a római ukrán közösség központjaként ismert Szent Zsófia-templomban. A templomban gyűjtik az Ukrajnába szánt segélyeket. A Vatikán az olaszországi ukrán közösség felhívására válaszolt. Elsősorban egészségügyi cikkeket kért, többek között injekciós tűket, kötszereket, fertőtlenítőket.

A pápa személyes adománya furgonokkal a következő napokban érkezik meg Lviv városába. A Vatican News hírportál közlése szerint a következő szállítmány gyógyszerekből áll majd. Ezzel egy időben a Vatikán segélyeket juttat el az Ukrajnával szomszédos országokban az apostoli nunciatúrákon keresztül. Ferenc pápa a szerdai általános audiencián résztvevő lengyel hívőknek köszönetet mondott amiért „támogatjátok Ukrajnát, megnyitottátok határaitokat, szíveteket, otthonaitok ajtaját a háború elől menekülők előtt”.

Hamvazószerdán Pietro Parolin bíboros, szentszéki államtitkár vezette az ilyenkor a Santa Sabina-bazilikában szokásos szertartást a római Aventinus-dombon. A bíboros olvasta fel Ferenc pápa homíliáját. Ebben az egyházfő Isten segítségét kérte a békéhez, melyet „az emberek maguktól nem képesek építeni”.

„Az ima, a jótékonyság és a böjt gyógyírnek számít magunk és mindenki számára: mindenki képes megváltoztatni a történelmet”

– tette hozzá a katolikus egyházfő, aki március 2-ra az imának és a böjtnek szentelt napot hirdetett meg az ukrajnai békéért.

A pápa felhívására az olasz cserkészszövetség (Agesci) virrasztást tart a Szent Péter téren szerda estétől. 

(MTI)

Címlapkép: MTI/AP/Gregorio Borgia

Iratkozzon fel hírlevelünkre