Terroristákat engedett szabadon Niger elnöke a békére hivatkozva

elnök

Péntek este Mohamed Bazoum elnök a Boko Haram terrorszervezet több tagjának szabadlábra helyezését jelentette be. Az elnök szerint a béke előmozdítása érdekében született meg a döntés.

Bazoum bevallása szerint az elmúlt három hónap folyamán „hét-nyolc”, valamelyik terrrorszervezethez köthető embert bocsátott szabadon az ország különböző börtöneiből. Kijelentette: a béke érdekében „semmilyen eszköztől nem riadok vissza”.

A 20 minutes francia hírportál szerint az elnök ezzel azokat a fiatalokat szeretné megvédeni, akiket akaratuk ellenére soroztak be valamelyik terrorszervezetbe. Niger két fronton küzd a terrorszervezetekkel: az ország délkeleti, Nigériához közeli részén a Boko Haram és a Nyugat-afrikai Iszlám Állam (ISWAP), nyugaton pedig az Iszlám Állam és az al-Kaida tartja rettegésben a lakosságot. Ezek a szervezetek sok fiatalt soroznak be, sokukat akaratuk ellenére. 2021-es hatalomra kerülése óta Bazoum elnök küldetésének érzi, hogy segítsen ezeknek a fiataloknak.

„Hatalomra kerülésem óta azt kérdezgettem magamtól: kik ezek a fiatalok a terrorszervezetekben? Mit akarnak? Úgy döntöttem, foglalkozom velük. Felkerestem mindegyikük biológiai szüleit (…), mindegyikükhöz megbízottakat küldtem”, mondta, és hozzátette: „Volt, akivel személyesen beszéltem”, ami szerinte megtette hatását. Úgy érzi, az utóbbi időben kevesebb a dzsihadista támadás, főként az ország délkeleti részén.

Mindeközben tizenkétezer katona harcol folyamatosan az országban a terrorizmus ellen. Az elnök kiemelte, a terror elleni harcban szükségük van Európa és Amerika segítségére.

Forrás: 20 minutes

Címlapkép: Mohamed Bazoum. Forrás: Facebook/Mohamed Bazoum

Iratkozzon fel hírlevelünkre