Orbán: A Terror Háza nagy királyság

A Terror Háza Múzeum sikertörténet, mert létrejöttével többé nem a volt kommunisták mondják meg, hogy mi az igaz és mi a hazug, hanem azok, akiket letaposott ez a rendszer – mondta Orbán Viktor miniszterelnök a kommunizmus áldozatainak emléknapján közzétett videójában.

A kormányfő a Terror Háza Múzeum megalakulásának 20 éves évfordulója kapcsán úgy fogalmazott: „ez egy sikertörténet, ha fiatalabb lennék, azt mondanám, hogy a Terror Háza nagy királyság”. Hozzátette:

a múzeumba látogató fiatalok, idősek, nyugatiak, keletiek és minden magyar valami olyan fontosat kap itt, amit sehol máshol nem kaphatna meg.

A múzeum létrejöttének fontosságát hangsúlyozva úgy fogalmazott: „itt a kommunizmus és a nácizmus közötti kapcsolatnak egy egyszerűen elmondott, a hasonlóságot kifejező megtestesülése van”.

Kiemelte: a Terror Háza Múzeumban az áldozatoknak van neve és sorsa, amit ők mondanak el, de a tetteseknek is van neve és arca. És a kettő nincs összekeverve, amit a kommunisták ügyesen csináltak, egészen a Terror Házának a létrejöttéig, megalapításáig – jegyezte meg.

„Többé nem a volt kommunisták mondják meg, hogy mi a jó, mi a rossz, mi az igaz és mi a hazug, hanem végre azok mondhatják el, akiket letaposott ez a rendszer

, akik valóban az elnyomottak voltak, akiktől elvettek mindent. Van, akitől az életét, van, akitől a családját, van, akitől a vagyonát, van, akitől a pályáját, a karrierjét, a lehetőségét. Szóval végre ők a győztesek, a történelem az ő oldalukon van, és ezt most elismerik” – fogalmazott Orbán Viktor.

Áder: vigyáznunk kell a szabadságra

Vigyáznunk kell a szabadságra, és vigyáznia kell rá a következő generációknak is – jelentette ki a köztársasági elnök Budapesten.

Áder János erről azután beszélt a közmédiának, hogy a kommunizmus áldozatainak emléknapján feleségével, Herczegh Anitával mécsest gyújtott az áldozatok emlékére a Terror Háza Múzeum emlékfalánál.

Áder János köztársasági elnök és felesége, Herczegh Anita mécsest gyújt a kommunizmus áldozatainak emlékére a múzeum igazgatója, Schmidt Mária társaságában a Terror Háza Múzeumnál az emléknapon, 2022. február 25-én. MTI/Máthé Zoltán

Az államfő felidézte, hogy húsz évvel ezelőtt nyitotta meg a kapuit a Terror Háza Múzeum a fasiszta és a kommunista diktatúra áldozataira emlékezve.

Hozzátette: az első év tulajdonképpen küzdelemmel telt el, mert a 2002-es választások után az is kérdés volt, hogy ebben a formában megmaradhat-e a múzeum. Áder János kiemelte: az elmúlt húsz év világosan bizonyította, az oda látogatók igent mondtak arra, hogy szükség van az emlékezés ezen formájára.

Ez idő alatt hétmillió látogatót fogadott a múzeum, nagyon sok időszaki és állandó kiállítás, konferencia, megemlékezés és kerekasztal-beszélgetés, illetve kiadvány fémjelzi az elmúlt húsz évet – sorolta az államfő, aki úgy értékelt: a múzeum és annak csapata hiánypótló munkát végzett. A köztársasági elnök úgy fogalmazott:

a mai napon különösen fontos emlékeztetni arra, ez a kiállítás és múzeum arról szól, hogy mennyire fontos szabadság. Egy nemzet, egy ország és a magánszemélyek szabadsága

– fűzte hozzá. „Különösen ma, amikor egy szomszédos országban háború dúl, fontos ez a figyelmeztetés” – hangoztatta az ukrán helyzetre utalva, majd kiemelte: fontos, hogy tudjuk, milyen érték mindannyiunknak, mindenkinek a Kárpát-medencében és mindenkinek az országhatárokon belül a szabadság. Áder János hangsúlyozta: erre kell vigyáznunk és erre kell vigyáznia a következő generációknak is. A múzeum minden ez után nyíló kiállítása erre fog figyelmeztetni bennünket, az idősebb generáció tagjait és a fiatalokat is – mondta.

A Terror Háza Múzeum az MTI-vel azt közölte, hogy a kommunizmus áldozatainak emléknapja és a múzeum megnyitásának huszadik évfordulója alkalmából számos programmal várják az emlékezőket, érdeklődőket.

Mint ismertették, pénteken a kommunizmus áldozatainak emléknapján a Hősök falánál egész napos gyertyagyújtással emlékeznek a kommunista megtorlás áldozataira, az esti órákban pedig fényfestés lesz látható a múzeum falán. Pénteken 10 és 18 óra között állandó kiállításuk előzetes regisztráció nélkül, ingyenesen látogatható. A közelmúltban megnyílt, A legmodernebb magyar nő című, Slachta Margit előtt tisztelgő időszaki kiállítás szintén ingyenesen tekinthető meg pénteken – írták.

(MTI)

A címlapképen fényfestés látható a Terror Háza Múzeum épületén az 1956-os forradalom és szabadságharc 65. évfordulóján, 2021. október 23-án. Forrás: MTI/Mohai Balázs

Iratkozzon fel hírlevelünkre