Sokan indultak meg Ukrajnából Magyarország felé

Sokan indultak meg Ukrajnából Magyarország felé – jelentette a közmédia helyszíni tudósítója a csapi vasútállomásról az M1 aktuális csatorna csütörtök délelőtti műsorában.

Néhány óra és megérkeznek a menekülők

A következő órákban érkezhetnek a magyar határátkelőkhöz a Belső-Ukrajnából menekülők – hangzott el az M1 aktuális csatorna csütörtök délutáni műsorában. A közmédia tudósítója a záhonyi határátkelőről bejelentkezve azt mondta, a rendőrség tájékoztatása szerint több órát is várakozniuk kell a Magyarország irányába érkezőknek, de a nagyobb magyar határátkelőhelyeken egyelőre ez nem látható. Mint mondta, ennek oka, hogy a torlódás az ukrán oldalon jelentkezik, az pedig több száz méterre van a magyarországi határátkelőhelytől. Ha az ukrán oldalon feltorlódik a kocsisor, abból itt sokat nem lehet érezni – mondta. Hozzátéve, az ukrán hatóság „csöpögtetve” engedi át az autósokat.

A tudósító szerint Kijevből több mint tíz óra az út a magyar határig, ezért úgy kell számolni, hogy később lehet majd a érezni a tömeget az ukrán-magyar határon. Elmondta azt is, sajtóhírek szerint rakétatámadás ért két nem olyan távoli nagyvárost, Ivano-Frankivszkot, ami 250 kilométerre van Nyíregyházától és Lemberget (Lvivet), ami 350 kilométerre van. A tudósító szerint nem feltétlenül indít el menekültáradatot a támadás, „de benne van a pakliban”. A police.hu adatai szerint a barabási, a beregsurányi, a lónyai határátkelőhelyeken a belépő személyforgalomban egy óra a várakozási idő, Tiszabecsen két óra, Záhonynál pedig a belépő személy- és autóbuszos forgalomban egy-egy órát kell várni az átkelésre.

Még átlagos a forgalom

Korábban a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Rendőr-főkapitányság a police.hu oldalon azt írta: az ukrán viszonylatú határátkelőhelyeken szokásos mértékű az utasforgalom, de a rendőrség felkészült a nagyobb utasforgalom kezelésére. Mint írták, teljes kapacitással üzemeltetik a közúti határátkelőhelyeket, és felkészültek a nagyobb utasforgalom kezelésére is. Hozzátették: jelenleg a tiszabecsi közúti határátkelőhelyen tapasztalható egy kismértékű növekedés, itt a belépő személyforgalomban két óra a várakozási idő. A többi ukrán viszonylatú határátkelőhelyen szokásos mértékű az aktuális utasforgalom. Jelezték, a police.hu oldalon a határinfó menüpontban találhatók az aktuális, folyamatosan frissülő információk. 

Kijev külső kerületeiben nagy a torlódás 

Kijev belső kerületei biztonságosak, de a külső kerületekben nagy a torlódás az útnak indulók miatt – jelentette a közmédia helyszíni tudósítója Kijevből. Azt mondta: akkora a dugó az ukrán fővárosból nyugati irányba, hogy azok, akik reggel hat óra körül indultak el, még most is csak Kijev külső kerületeinél járnak. A tudósító elmondta: tizenegy óra körül egy robbanásra figyeltek fel, amelyről kiderült, hogy Brovaiban, egy hadiipari objektumnál történt.

Információi szerint ott hatan haltak meg. Közölte: az ukrán elnök tanácsadója arról beszélt, hogy az ukrán hadseregből már negyven áldozata van a háborúnak és további tíz civil is életét vesztette. Hozzátette, a hírcsatornákon megjelentek olyan információk, hogy az ukrán parlament elé került egy törvényjavaslat a teljes mobilizációról. A közmédia Záhony és Csap közti határátkelőhelytől bejelentkező tudósítója átlagos forgalomról számolt be. Jelezte azonban: növekedésre számítanak, mert az Ukrajna belsejéből érkezők még nem értek oda. Azok a családok, akiknek vannak magyarországi hozzátartozóik, barátaik, jellemzően felpakoltak és útnak indultak – emelte ki a tudósító.

Fiatal fiúk menekülnek

A nagy forgalom nemcsak a vasútállomásokra, hanem az autós határforgalomra is jellemző, főleg azok a fiatal fiúk szeretnének kijutni az országból, akik „katonakötelesek”, mert félnek a mozgósítástól – mondta. Hozzátette: a benzinkutakat is ellepték az autósok, mert félnek attól, hogy nem lesz benzin. A boltokban és a patikákban is megnövekedett a forgalom, de az üzletekben mindenhol mindent meg lehet kapni – jelezte. A tudósító információi szerint a reggeli órákban a nyitva tartó bankoknál is sorban álltak az emberek, hogy pénzt vegyenek fel.

(MTI)

Címlapképünkön autóval távoznak az emberek Kijevből 2022. február 24-én. Vlagyimir Putyin orosz elnök hajnalban katonai művelet végrehajtását rendelte el a Donyec-medencében, leszögezve, hogy Oroszország tervei között nem szerepel Ukrajna megszállása, ugyanakkor törekedni fog az ország demilitarizálására. Az orosz erők mindazonáltal Ukrajna más térségeiben is támadtak katonai célpontokat, és támadást indítottak az oroszbarát szakadárok is az általuk ellenőrzött kelet-ukrajnai területeken. Az ukrán vezetés hadiállapotot vezetett be. A nyugati világ elítélte az orosz hadműveletet, és súlyos szankciókat helyezett kilátásba Moszkva ellen. MTI/AP/Jevhen Maloletka/Emilio Morenatti

 

Nógrádi György: Ez már kőkemény háború

Szijjártó: A kormány legfontosabb feladata a magyar emberek biztonságának garantálása

A háború a legrosszabb forgatókönyv

 

Iratkozzon fel hírlevelünkre!