Szemléletes idézetcsokor Márki-Zay Pétertől

1. Magára vette a keresztény jelzőt, de egyúttal kiáll amellett is, ami nem keresztényi. Bár szerinte „Jézus Krisztus is baloldali ember volt”, azért azt még a nem hívők is belátják, hogy ez a kijelentés több sebből vérzik.

2. Azt végképp nem tudjuk, hogy mikor mondta Jézus, hogy az abortusz és a homoszexuális házasság rendben van, bár Márki-Zay éppen itt tesz különbséget: ugyanis szerinte a hite magánügy, az állami ügyek pedig már más téma.

„Híve vagyok és föltétlenül támogatója a szekuláris egyháznak, ahol mindenkinek azonos jogai vannak. Például a melegházasság vagy az abortusz esetében is azt gondolom, hogy az én hitem, az én saját vallásom az magánügy, amit én mindig képviselni fogok a szekuláris állam viszont egy teljesen más kérdés” – mondta a Hit Rádió kérdésére Márki-Zay Péter, az ellenzéki előválasztást értékelő sajtótájékoztatón.

Hatalmas kérdést vet föl, hogy hordhat valaki egyszer keresztény sapkát, majd veheti le, amikor kilép az otthonából, ez az összellenzéki jelöltnek mégis „sikerült”, Instagram-fotóján azt írta, hogy katolikusként nem, de államférfiként támogatja a melegházasságot.

3. Azt a bigott keresztényi felfogást, miszerint az apa férfi, az anya nő, illetve ennek megjelenését az alaptörvényben kifejezetten aberráltnak és tahóságnak tartja a szofisztikált miniszterelnök-jelölt. A gyermekvédelmi törvénnyel kapcsolatban pedig így fogalmazott: „ki az az elmeháborodott, aki azt gondolja, hogy szülői engedély nélkül akar bárki Magyarországon, vagy bárhol a világon óvodás gyerekeknek nemet változtatni” – nem tartva ezzel valós problémának a kiskorúakat célzó homoszexuális érdekérvényesítést.

4. Ami szintén széles körben veszélyeztetné a gyermekeket, az a drogkészítmények legalizálása, ugyanis Márki-Zay Péter szerint a fű dekriminalizálása legalább annyira fér bele, mint Karácsony Gergelynek szentelt vízbe pisilni. Állítása szerint soha nem próbálta a füvet, „de az USA-ban egyre több államban dekriminalizálják, és nem omlott össze az ország”.

„Mióta Amerikában és Kanadában legalizálták minden különösebb hátrány nélkül, nem lennék meglepve, ha így döntenének Európában is (…) A dekriminalizált forgalom komolyabb ellenőrzést is jelent és csökkenti a feketepiacot, a bűnözést is. Mindenképpen érdemes lenne társadalmi vitára bocsátani a kérdést” – írta Márki-Zay.

5. A „keresztény” ellenzéki jelölt az egyházzal sem rest kekeckedni, tavaly ősszel egy interjúban mondta el, hogy „több stadiont nem fog kapni egyik egyház sem”, utalva ezzel a Kiss-Rigó László Szeged-Csanádi megyés püspök által alapított Szeged-Csanád Grosics Labdarúgó Akadémiára.

6. Az egyházi fenntartású iskolák támogatását is befagyasztaná a politikus, azokat önkormányzati kézbe adná egységes finanszírozásban.

Márki-Zay Péter tehát sok jót nem kíván az egyháznak, nem szándékozik a keresztény tanok alapján politizálni. Úgy tűnik, inkább bepróbálkozik szavazatokért az LMBTQ, liberális, konzervatív, kommunista, fasiszta és egyéb ideológiákat valló szavazóknál.

'Fel a tetejéhez' gomb