Pakisztánban azért kell meghalnia a magzatnak, mert lány, máshol azért, mert Down-szindrómás

szelektiv

Zarish Neno pakisztáni aktivista nyíltan beszélt a pakisztáni nők kiszolgáltatott helyzetéről az olasz Pro Vita e Famiglia híroldalnak. Elmondta, milyen kegyetlenül bánnak a lánygyermekekkel Pakisztánban, és beszélt a szelektív abortusz félelmetes valóságáról.

Neno nem árult el nagy titkot azzal, hogy akárcsak a többi arab állam, Pakisztán is patriarchális berendezkedésű ország. A férfiak felsőbbrendűnek számítanak, a nőkhöz pedig gyűlölettel és lenézéssel viszonyulnak. Ebből adódóan a lány gyermekek Pakisztánban komoly diszkriminációban részesülnek, már amennyiben van olyan szerencséjük, hogy hagyják őket megszületni.

„Az én hazámban az emberek azért imádkoznak, hogy a várandós kismama ne lánygyermeket hozzon a világra. A lányok születése pedig egy valódi kínszenvedésnek számít”, mondta az olasz lapnak Neno, aki szerint ez évek óta a rideg valóság Pakisztánban. Nem ritkaság, hogy a megszületett lány gyermekeket a szemétbe dobják, de még gyakoribb, hogy elvetetik a lány magzatokat.

Azok a lánygyermekek, akiket mégis megtartanak a szüleik, sok hátrányt szenvednek fiútestvéreikkel szemben. Vannak, akik nem járhatnak iskolába, vagy nem kapnak eleget enni, mert a szülők inkább a fiúgyermekekre költik a pénzt. Zarish Neno ezeknek a gyermekeknek hozott létre egy oktatási központott (Jeremiah Educational Centre), ahol megkaphatják mindazt, amit a szüleik megtagadtak tőlük csak azért, mert lányok.

Neno hangsúlyozza, a központban nemcsak gyerekeknek, de várandós kismamáknak is segítenek, akik az abortuszt fontolgatják.  Anyagi és lelki támogatással igyekeznek ösztönözni őket arra, hogy döntsenek a gyermek megtartása mellett.

A pakisztáni aktivista határozottan fellép az abortusz intézménye ellen mind a való életben, mind a közösségi médiában. Elfogadhatatlannak tartja, hogy az emberek megöljék a saját magzatjukat csak azért, mert az esetleg Down-szindrómával vagy lánynak születik.

Zarish Neno szerint az abortusz minden esetben elfogadhatatlan

Arra a kérdésre, hogy mit üzen azoknak, akik azt gondolják, a nőknek joguk van úgy dönteni, hogy elvetetik a gyermeküket, Neno válaszul Teréz anyát idézte:

„Ha egy anya képes megölni a saját gyermekét, mi állítaná meg, hogy megöljön téged vagy engem? Semmi.”

Az aktivista szerint ezeknek az egyszerű szavaknak hatalmas erejük van. „Az anya az a személy, aki még a saját életét is odaadná, hogy megvédje a gyermekét. Tehát ha egy nő képes megölni a saját gyermekét, miért is feltételeznénk, hogy a többi embert nem öli meg a saját környezetében?” – kérdezi.

Zarish Neno számára az abortusz egy elfogadhatatlan cselekedet, gyilkosság, amit nem lehet megmagyarázni. Ezért is hozta létre az oktatási központot, mert bár hosszú ideje rendszeresen felemeli a hangját az abortusz ellen, úgy érezte, ez nem kínál valós megoldást.

A központ célja, hogy Pakisztánban csökkentse a szelektív abortusz mértékét és segítse a hátrányosan megkülönböztetett nők boldogulását. Azzal, hogy a központban fiúkat is fogadnak, szeretnék ha a társadalom egészében változást tudnának elérni.

Forrás: Pro Vita e Famiglia

Címlapkép: Pixabay

Iratkozzon fel hírlevelünkre!