GÁBOR CSABA: „A BALOLDALTÓL MEGSZOKTÁK, HA VALAMIRE KÉSZÜL, AZZAL A MÁSIK OLDALT MEGVÁDOLJA”

Nagy hirtelenjében igen égető kérdéssé avanzsálódott itt Vácon az úgynevezett „kamuprofil-hálózat”. Örülök, hogy felmerült ez a téma, hiszen vesszőparipám, mióta a helyi oldalakon több trollprofilt is leleplezgettünk néhányan. Mint ahogyan most is tudom, kik vannak egyes megalkotott álnevek alatt – velük akár itt is találkozhatunk, sőt, miután elindult ez ügyben a baloldali fetrengés – még el is szaporodtak. Érthető, hiszen közeledik a választás, sokan meg nem szívesen ejtenék ki a szájukból a megszerzett koncot.

Mindjárt itt van érdekességnek egy igen vicces heccoldal, a „Vác és környéke” nevezetű, ahol félreverték a harangot az ijedt, habzó szájú trollok. Nálam ez a mondatocska viszi a pálmát: „több olvasónk is jelezte, hogy Sz. Cs.-t, a Fidesz ifjúsági szervezetének váci vezetőjét látták a Tescoban SIM-kártyát vásárolni.”

Létezik ember, aki ezt komolyan tudja venni? Lehetett volna a sztoriban elhelyezni még némi csavart is, hogy az elkövető egy ürgebőrbe varrt teszkós szatyornyi cuccot vett, majd személyesen osztotta ki a telefonnal sorban álló titkosügynököknek… Mindenki kapott egy robbanómellényt lebukás esetére és egy rúd parizert álcázásképpen, hogy jobbikosoknak maszkírozhassák magukat. Íme, az oroszok már a spájzban vannak…

Ennyi erővel írhatnám én is, hogy az impresszumukban tulajdonosnak nevezett kocsmárosnőt, Homonnai Viktóriát több olvasónk is látta, ahogyan Matkovich Ilonával gyermekek uzsonnáit kobozzák el, hogy a váci cápáknak dobják…

Mindenféle bizonyíték és egyáltalán alátámasztás nélkül ilyen baromságot állítani, na az a trollkodás – persze az írások színvonala is csak lelkes bohócokra utal.

Jó látni, hogy felpörgették a motort kétségbeesésükben. Kellemetlen lehet szembesülni azzal, hogy a váci polgárok egyre többen ébrednek fel az „osztrák falu rémálomból” és lépnek ki nyitott szemmel a mátrixból.

Ennek érdekében vetették be a legnagyobb kamuprofil-készítők vádként saját munkájukat. Hiszen nekik a váci csoportok demoralizálása és a fórumok szétverése elemi érdek.

Sokkal kényelmesebb volt nekik, amíg pikk-pakk letilthattak bárkit – aztán az igazságukért visszatérőket, akik kénytelenek voltak már nem saját néven regisztrálni, elnevezni „kamuprofiloknak”. Mostanra viszont már túl sok lett, ami városunkban folyik, így emelkedik a jobboldali többség. Igen egyszerű átlátni ezt a gagyi módszert, de azt is, ahogyan a VácOnline-t is próbálják a nullkilométeres nevek ellepni.

De van még kedvencem, íme: „orosz típusú dezinformációra létrehozott hamis felhasználói fiókok”… Aham. Talán nem való a sok James Bond film egyes tinédzsereknek, akik már reflexből egy kis hollywood-i drámát sejtenek mindenütt. Ez a hülyeség még nekem sem jutna eszembe, pedig eme téren igen felülművelt vagyok – hozzájuk képest persze még egy nem szobatiszta kutyuska is az, minden szempontból…

A kibontakozó sajátos helyi kém-thriller egy célt szolgál: kenik szét a mocskukat.

Csak be kell írni a Facebook keresőjébe a Vác-előtagot és egy halom oldalt találhatunk, amelyen 80%-ban minden észérvet nélkülözve megszállottan rázzák ketrecüket pávián módjára, saját ürüléket hajigálva. Az óvodás nívó nem meglepő: hiszen olvasóikkal együtt a saját piszkukban szeretnek fetrengeni, nem csak a klaviatúráikra turházva, de monitorainkat is összefröcsögve.

Hogy a primitívség csúcsát meglovagoljuk, hadd tegyem fel a kérdést Kedves Olvasók, de rendkívül komolyan: milyen trollprofil az, akinek az összes kedvelése a Fidesz és csatolt részei? Hiszen a babaoldalon ezt hirdetik. Itt már a sűrű sötétségbe lépünk be zseblámpával.

Regisztrálok egy olyan arcot magamnak, hogy ne tudják ki vagyok, honnan jöttem, majd a létező összes kormánypárti csapat kedvelőjévé válok – csak, hogy mégis tudják, honnan érkeztem… A helyzet az, hogy nem mi vagyunk idiótának nézve, hanem saját „olvasóik”.

Ugyan, mennyire hiteles Inotay ál-felháborodása ilyen esetben? Neki nem szóltak, hogy mi lesz? Mennyire hiteles az a „keresztény-máz”, amivel bekente magát, ezek után? Nem kell számítástechnikai géniusznak lenni ahhoz, hogy jól lássunk a pályán és kikövetkeztessük a dolgok miértjét. Persze nekünk nincs semmi féltenivalónk helyileg, hiszen itt úgyis Ila baba és a rablók maradnak nyeregben. Az kiabál, akinek a háza ég.

„Ezt nem árt tudni, így a választások közeledtével” – pötyögte Inotay.

Csatlakozom.

'Fel a tetejéhez' gomb