Az abortuszpárti politikusok tartsák távol magukat a szentáldozástól – kéri Las Vegas püspöke

szentáldozás

Nyilatkozatban kéri Las Vegas püspöke a magukat katolikusnak valló politikusokat, hogy ne vegyék magukhoz az Oltáriszentséget, ha nem értenek egyet az Egyház abortuszról szóló tanításaival. Joe Biden amerikai elnök hatalomra kerülése óta egyre többször merül fel a szentáldozás megtagadásának kérdése az abortuszt nyíltan támogató közéleti szereplők esetében.

George Leo Thomas Las Vegas-i püspök nyilatkozatban reagált a nevadai, demokrata párti kongresszusi képviselő, Susie Lee Las Vegas Sunban megjelent írására. A képviselőnő ebben sürgette az Egyesült Államok szenátusát, hogy az abortuszhoz való jogot foglalják bele a szövetségi törvénybe. A politikus azt is megjegyezte: katolikusként „mélyen megérti” azt a dilemmát, amely az abortusszal kapcsolatos döntéseket jellemzi, ám az anyává válás kérdése szerinte személyes döntés – idézi Lee szavait a Catholic News Agency.

A képviselő írásában azt is kiemelte, mindig harcolni fog azért, hogy a nők szabadon dönthessenek egészségükről, testükről, és legálisan „hozzáférhessenek” az abortusz lehetőségéhez.

Kapcsolódó nyilatkozatában Las Vegas püspöke megjegyezte, hogy a „mély megértés”, amellyel Lee fordul az abortusz dilemmájával küzdők felé, éles ellentétben áll a katolikus egyház tanításával.

Tartózkodj a Szentáldozástól!

„Ha a Las Vegas-i Egyházmegye politikusa szembehelyezkedik az egyház emberi élet szentségéről szóló tanításával, arra kérem, hogy önként tartózkodjon a szentáldozástól, amíg közhivatalt tölt be” – írta az egyházi vezető.

Az Egyesült Államok püspökeinek 2021 novemberében kiadott, Eucharisztiáról szóló dokumentumát idézve hozzátette: ha egy katolikus a személyes vagy szakmai életében tudatosan és makacsul elutasítja az egyház meghatározott tanításait, akkor súlyosan csorbul az egyházzal való közössége is.

George Thomas hangsúlyozta: az Egyház tanítása szerint minden ember Isten egyedi és megismételhetetlen ajándéka, s ez a meggyőződés magyarázza a születendő élet iránti tiszteletet.

Joe Biden hivatalba lépése óta egyre kiélezettebbé válik a vita arról, hogy az abortuszt nyíltan támogató katolikus politikusok járulhatnak-e szentáldozáshoz. A Catholic News Agency emlékeztet, hogy a püspök nemrég a Las Vegas Sunnak adott interjúban azt mondta: úgy véli, Bidennek magának is tartózkodnia kellene a szentáldozástól.

„Őszintén remélem, hogy a katolikus politikusok és hívők mélyen a szívükbe néznek, és újra megvizsgálják az egyház erkölcsi meggyőződéséhez való viszonyukat az emberi élet sérthetetlenségéről és méltóságáról” – írta közleményében a püspök.

Címlapkép: Pixabay

Iratkozzon fel hírlevelünkre