Új rektora van a Károli Gáspár Református Egyetemnek

Február elsejétől Trócsányi László jogászprofesszor, volt igazságügyi miniszter a Károli Gáspár Református Egyetem rektora - közölte a Magyarországi Református Egyház Kommunikációs Szolgálata hétfőn az MTI-vel.

A tájékoztatás szerint Trócsányi László hétfőn vette át rektori kinevezését Áder János köztársasági elnöktől a Sándor-palotában. Megbízatása 2027. január 31-ig szól.
A Károli Gáspár Református Egyetem szenátusa január 5-én közölte, hogy a Magyarországi Református Egyház zsinata és annak lelkészi elnöke, Balog Zoltán javaslatára kezdeményezik Trócsányi László rektori kinevezését a köztársasági elnöknél.

Trócsányi László 2014 és 2019 között volt Magyarország igazságügyi minisztere, 2019 óta fideszes európai parlamenti képviselő. Trócsányi László a Reformátusok Lapjának úgy nyilatkozott: „az egyház mint az ige letéteményese, az isteni szóra tanít. De tanít az egyetem is: emberi szóra, tudományra, diszciplínára. Egy egyházi egyetem esetében tehát kettős kötődésről beszélhetünk. Figyelembe kell vennie, honnan származik, kinek a nevét viseli, másrészt az egyetem universitas is, amely az egyetemességet és a nyitottságot jelképezi”.

„A Károli Gáspár Református Egyetemnek mint kiemelt felsőoktatási intézménynek nagy a felelőssége: keresztény szellemiségét és az universitas együttesét kell felmutatnia, képviselnie és tanítania”

– idézték Trócsányi Lászlót a közleményben.

(MTI)

Címlapkép: Kovács Attila/MTI

Iratkozzon fel hírlevelünkre