A fater, a gyerök meg az ukrán kása

A minap a horvát államfő oda nyilatkozott, hogy a mai, Ukrajna körül kialakult helyzet egyértelműen Biden és kormánya számlájára írható. Tegyük hozzá: az idősebb és az ifjabb Biden nem ma kezdte az ukrán bulit.

A jobb sorsra érdemes egykori szovjet tagköztársaság egészen 2014-ig bírta az őt körülvevő közeli és távolabbi szomszédok szimpátiáját. A minden gazdasági idegszálával Oroszországhoz kötődő ország okosan kezdte betölteni a hídfőállás szerepét Kelet és Nyugat között. Aztán jött 2014, illetve az akkori amerikai alelnök, Joe Biden fiacskája, aki apu befolyásának ígéretes felhasználását csillogtatva – átszámítva – havi tizenötmillió forintos fizetésért beülhetett az egyik legnagyobb ukrán energetikai cég igazgatóságába.

Hunter Biden (nomen est omen…) energetikai szakértelme jobbára a kokain, a crack és a prostituáltak tárgykörében manifesztálódott,

ám apa és fia közvetítésével beindult az Obama-adminisztráció expanzív ötletparádéja az oroszokig előretolt amerikai hadállás kialakítását célozva. Magyarul: fűt-fát ígértek az ukránoknak, amennyiben az oroszbarátságot sorosbarátságra cserélik. Ha a mézeskalács kevésnek bizonyult, akkor jött a kábé egymilliárd dolláros pénzügyi zsarolás. Az USA demokráciaexportja odáig jóságosult, hogy már kényük-kedvük szerint váltattak le és neveztettek ki főügyészt, igazgatót, minisztereket és államfőt,

ezenközben a Biden família jócskán tömködte a családi kasszát a mélyszegénységbe tartó ország egyre soványabb mézesbödönéből.

Az amerikai ígéretekből természetesen semmi sem lett, viszont sikerült szembeállítani Ukrajnát az oroszokkal. Európát most hagyjuk; az öreg kontinens ímmel-ámmal szankcionálgat, lévén az orosz energiahordozók hiányában New York Times-ba bugyolálva ücsöröghetnék végig a telet – vidám fűtetlenség közepette.

Az oroszoknak nagyjából annyira tetszik a határaikig tolódó amerikai katonai jelenlét építgetése, mint amennyire az USÁ-nak tetszett az orosz atomarzenál kubai telepítésének ötlete 1962-ben. Mint ahogy az is Mexikó belügye lenne, ha netán Putyin odaüzletelne néhány orosz rakéta- és páncélosdandárt – a mexikói demokrácia védelmében. Ugyan…

Egyszerre törne ki a harmadik, meg a negyedik világháború.

Szóval, most épp a médiahadviselés zajlik a CNN-típusú tömegtájékoztatás segítségével, amiről onnan lehet tudni, hogy manipulál és hazudozik – hogy beszél.

A világ meg kezd betojni: jaj, jönnek az oroszok! – miközben Bidenék már ott vannak és bőszen keverik a kását.

Történelmi tény, hogy az amerikai birodalom nagyon szereti mással megfizettetni a saját inflációját és mással megetetni főztjéből azt, ami odakozmált, de ha lehet, Magyarország ezúttal maradjon meg a saját lecsójánál. Nincs annál jobb.

 

Címlapképen: Katonák készülnek a kijevi függetlenség napja alkalmából tartott parádé próbájára Kijevben 2021. augusztus 18-án. Ukrajna augusztus 24-én ünnepli a Szovjetuniótól való függetlenedésének 30. évfordulóját. MTI/EPA/Szerhij Dolzsenko

Iratkozzon fel hírlevelünkre