Ötletek a hangulatos nappali kialakításához

A nappalit átalakítani néha nem a legegyszerűbb küldetés. Sokszor csak állunk a kiürített helyiség közepén, és fogalmunk sincs, mitévők legyünk. A másik eset pedig az, amikor pontosan tudjuk, mit szeretnénk, véghez is visszük, viszont aztán mégsem úgy funkcionál, ahogy elképzeltük. Mi lehet tehát a megoldás?

Tervezzünk előre

Nagy probléma szokott lenni, hogy beleszeretünk egy konkrét stílusba, és azt mindenképp úgy szeretnénk, ahogyan azt megláttuk az interneten. Ilyenkor rendre megfeledkezhetünk az olyan apróságokról, amelyek a mindennapi életünk részéhez kellene, hogy idomuljanak. Pedig van jó néhány kérdés, amit érdemes a megfelelő stílus kiválasztása előtt feltenni magunknak. Mennyi időt töltünk a nappaliban? Ha van gyerkőc, ő hogyan szokott viselkedni? Ha például gyakran eszünk a nappaliban, akkor lehetséges, hogy nem érdemes a hófehér szövet kanapék közül választani. Nem árt tehát végiggondolni, hogy miként telnek a napjaink, majd pedig ez alapján megkeresni a számunkra tetszetős stílust. Valószínűleg úgyis többféle lakberendezési irányzat fog tetszeni.

A nappali szolgáljon minket, ne mi szolgáljuk a nappalit!

Ismerős az olyan család, aki csak lábujjhegyen mer közlekedni a nappaliban, nehogy összekoszolja a drága perzsaszőnyeget? Vagy ahol a kanapén nejlon díszeleg, nehogy összeszőrözzék az állatok? Az ilyen nappalik ugyan gyönyörűek, de mi a fenének kellenek, ha a család nem lazíthat bennük igazán? Pont ezért, amikor be szeretnénk rendezni a nappalinkat, azt úgy tegyük, hogy a saját kényelmünk legyen az elsődleges. Lehet, hogy eszméletlenül jól mutat egy minimalista skandináv nappali, ha megvalósítva alig lesz helyünk benne, ahová pakolhatnánk. Ahogyan vásárolhatunk méregdrága dizájner lámpát, ha az csak hangulatfénynek jó, viszont mi imádunk olvasni. A lényeg tehát, hogy ami szép, az legyen számunkra praktikus is.

Színek és stílusok – nem mindegy mit és hogyan

Az idei lakberendezési trendek egyik alapvető színe jó néhány éve a fehér és a naturális színek. Viszont ez is olyan hangulatot közvetít, ami nem biztosan lesz mindenki számára ebben a puritán formában megfelelő. Lehet, hogy elsőre tetszeni fog a patikafehérség, később viszont frászt kapunk tőle – amúgy is a piros volt a kedvencünk. Ebből adódóan, ha el is csábít adott egy trend, azért legyünk ott mi is benne. Ne essünk abba a hibába, hogy lemásolunk egy magazinfotót, hogy aztán pár hét múlva rájöjjünk, mennyire nem tükrözi a személyiségünket. Sőt olyan érzésünk lehet ettől, mint ha csak egy szállodában laknánk. Az otthonunk rólunk kell, hogy szóljon elsősorban.

Fénykérdések a nappaliban

Nappalinkban a megfelelő világítás kiválasztása rendkívül fontos. Ez pedig attól függ, hogy főleg mire használjuk a nappalit. Ha ott szeretünk olvasni, tévézni és beszélgetni, akkor mindenképp olyan világítást válasszunk, ami a nappali fényviszonyoknak leginkább megfelelő. Viszont ha szundításra vagy relaxálásra használjuk a nappalit, akkor kifejezetten hálószobába való, pihentetőbb fényeket használjunk – ezek nagyban segítik a relaxációt.

(X)