Nagy üzlet az LMBTQ-turizmus

Ígéretes piacnak tűnik az LMBTQ-turizmus Európában. Spanyolország turisztikai minisztere ugyanis bejelentette, hogy uniós forrásokból több mint kilencmilliárd forintnak megfelelő összeget különítenek el az LMBTQ- és különböző vallási csoportokhoz tartozó utazók kikapcsolódására és az azzal összefüggő idegenforgalmi kínálatra.

Spanyolország az LMBTQ-turizmusra épít

Spanyolországban már több város tett erőfeszítéseket annak érdekében, hogy az LMBTQ-személyek közösség számára elfogadóbbá és vonzó turisztikai célponttá tegye települését. A spanyol kormány bejelentése szerint pedig további ilyen jellegű akcióra lehet számítani – számolt be róla a HírTv híradója.

Az összeget abból a forrásból különítik el, amit az unió a koronavírus-járvány miatti gazdasági válság enyhítésére folyósít. A spanyol idegenforgalmi minisztérium célja, hogy ne csak a „hagyományos” nyaralást népszerűsítse, hanem sokszínűbbé tegye az ország turisztikai kínálatát. Így több millió eurós támogatást kapnak a vallási csoportokra és a nyugdíjasokra berendezkedett turisztikai vállalkozások mellett az LMBTQ-turizmus „kiszolgálói” is. A HírTV műsorában elhangzott: ezzel több LMBTQ-barát szállás- és szórakozóhely épülhet az elkövetkező években és szélesebb programkínálat várja majd ezt a célközönséget.

Az európai LMBTQ-piac lehetőségei

A holland külügyminisztérium égisze alatt működő vállalkozás-támogató intézet, a CBI egyik 2020-as tanulmánya szerint Európában az LMBTQ-személyek a teljes népesség mintegy 5,9 százalékát teszik ki. Az LMBTQ-turizmus hét európai országban (Németország, Egyesült Királyság, Franciaország, Olaszország, Spanyolország, Lengyelország és Hollandia) összesen mintegy 64 milliárd eurót mozgat meg, ami – a 2020-as becslés szerint – várhatóan 1,4 százalékkal növekedhet évente. Vagyis meglehetősen jó üzlet.

Az üzleti potenciált erősíti az a tény is, hogy az LMBTQ-turisták gyakrabban utaznak és magasabb jövedelemmel rendelkeznek az átlagnál. Utóbbi egyik oka az úgynevezett DINK-jelenség (dual income, no kids – kettős jövedelem, nincs gyerek): amikor valaki két vagy több jövedelemmel rendelkezik és nincs gyereke. 

Az LMBTQ-turizmus egyébként kifejezetten az LMBTQ-csoporthoz tartozók számára létrehozott turisztikai termékek és szolgáltatások körét jelenti. A CBI cikke megjegyzi: az LMBTQ-csoport tagjai többnyire azokat a helyeket részesítik előnyben utazásaik során, amelyek elfogadóak irányukban.

Mit kínál az LMBTQ-turizmus Európának?

Az LMBTQ-turizmus piaci értéke 2018-ban világviszonylatban meghaladta a 196 milliárd eurót, amivel az egyik legnagyobb turisztikai piacnak mondható. Európa a szgmensben a maga 64,9 milliárdos részesedésével az élen áll; nem utolsósorban azért, mert egyes nyugati-európai országok az elsők között legalizálták az azonos neműek házasságát, de az is sokat nyom a latban, hogy az adott célországban mennyire „magas” a magukat LMBTQ-személynek vallók aránya.

A cikk szerint a világ országait az úticélok alapján rangsoroló listán Spanyolország a 13. helyen áll az LMBTQ-turisták véleménye szerint, „maga mögé utasítva” több nyugat-európai országot. Spanyolországot Európában Hollandia, a skandináv országok és Izland előzi meg.

Kiemelt kép forrása: MTI/EPA/Santi Donaire

Iratkozzon fel hírlevelünkre