Nagy-Britanniában elbocsátottak egy ápolónőt, mert keresztet viselt a nyakában

A nigériai származású Mary Onuohát 2020. júniusában bocsátottak el a Croydon Egyetemi Kórházból, ahol ápolóként dolgozott. Munkáltatói már évek óta próbálták meggyőzni, hogy a kórházban ne hordjon a nyakában keresztet. 2020-ban mégis azzal az indokkal bocsátották el, hogy a medálon megragadhattak a kórokozók, és az ápoló ezzel fertőzésnek teszi ki az ott dolgozókat.

A nő ezután a munkaügyi bírósághoz fordult, ahol egy 2021-es meghallgatáson kimondták, szinte elhanyagolható annak az esélye, hogy a medálon keresztül terjedjen tovább a vírus. Ezen felül a törvényszék nem talált érdemi indokot arra, hogy a kórházban megengedett a hijab, a turbánok, és más vallási ruhadarabok viselése, egy kereszt alakú medál azonban elfogadhatatlan.

Végül, csaknem két év pereskedés után, idén január 5-án a bíróság úgy határozott, a nőnek ad igazat, akit jogtalanul bocsátottak el állásából. Az afrikai nőt a Christian Legal Centre képviselte. A szervezet vezérigazgatója, Andrea Williams a következőt mondta az esetről:

„Ez az ügy a kezdetektől fogva egy támadás volt a Nemzeti Egészségügyi Szolgálat részéről egy odaadó és szorgalmas ápolónő ellen, akinek joga van a kereszténység egész világon elismert szimbólumát, a keresztet viselni. Felemelő érzés volt tapasztalni, hogy a bíróság elismeri ezt az alapvető igazságot”.

Ezután hozzátette: „elképesztő, hogy egy tapasztalt ápolónőnek a vírus idején választania kell a hite és a hivatása között”.

Az Egyesült Királyságban több alkalmazott és munkaadó állt már bíróság elé, amiért több munkahelyen is szankcionálták a kereszt viselését. 2013-ban az Európai Emberjogi Bíróság a British Airwaysnél dolgozó kopt keresztény Nadia Eweida-nak szolgáltatott igazságot. A fiatal nő azért jelentette fel munkáltatóját, mert munka közben el kellett rejtenie a nyakában viselt kereszt alakú medált.

Forrás: Catholic News Agency

Kiemelt képünk forrása: Vasarnap.hu

 

Iratkozzon fel hírlevelünkre