Trombitás Kristóf: Márki-Zay és a szájkosár esete

Sajnálatos módon úgy fest a helyzet – bár erre igazi választ vasárnap este kapunk -, hogy szájkosarat kapott Márki-Zay Péter. Pontosabban talán vasárnap helyett máris megvan a válasz. Egy szerkesztett, a sajtófőnökével megtartott beszélgetés napvilágot látott Márki-Zay közösségi oldalán. Ahogy azt kell, a megfelelő helyeken vágva, egyrészt valami professzionális eljárást sugallva, másrészt rémes miliővel. Mindegy, ez most kevésbé lényeges. Bánatunkra az fontosabb, hogy Pétert elhallgattatták.

MTI/Szigetváry Zsolt

Emlékeznek még, amikor Karácsony Gergely – egyszersmind az egész ellenzék nevében beszélve – azt mondta, olyan országban akar élni, ahol minden újságíró kérdezhet? Nyilván, ez még a pre-Márki-Zay világban volt. Ennek ellenére is röhejes erre a nyilatkozatra gondolni. Már csak azért is, mert nem olyan régen Orbán Viktor tartott 3 órán keresztül nemzetközi sajtótájékoztatót, minden egyes – döntő részében balos – kérdésre válaszolva.

Ezzel szemben a minap a Nyugati pályaudvar előtt megjelenő ellenzékiek alig-alig reagáltak, Márki-Zay pedig tulajdonképpen semmire sem.

Egészen nevetséges. Micsoda? Ahogy Péterfi Judit, az újdonsült sajtófőnök, aki pár éve még propagandaműsort forgatott Márki-Zayjal annak mindennapjairól a simicskista Hír TV-n, egyszerűen nem engedte szóhoz jutni a miniszterelnök-jelöltet. Márki-Zay bámult rá, mint borjú az újkapura. No és szánakozva nézett az előtte felgyülemlett emberekre: ő annyira, de annyira folytatná azt, amit eddig, de nem engedik neki!

Se ezt, se a hetedik frakció ötletét. Nézzék, eddig sem volt senki előtt kétséges, hogy Márki-Zay Péter egy báb, de amíg a saját hangját meghagyták – milyen jó is volt –, addig legalább valami ellenzéki szavazók felé épkézláb képet fel lehetett mutatni.

Eddig.

Az ellenzéki vezetők ugyanis végérvényesen rájöttek valamire. Ha és amennyiben Péterből továbbra is az eddigiekhez hasonlóan folynak a mondatok, kontrollálhatatlanul, akkor egészen bizonyosan elveszítik a választást. Már az eddigi folyamatokon is látszik, hogy Márki-Zayban egyszerűen semmilyen plusz vagy extra sem maradt. Ám ez mégiscsak a szakadék széle, nem maga a szakadék.

Sajnos, nagyon sajnos. Kérdés, hogy ezt egy Péterhez hasonló lelkivilágú ember meddig tűrheti, de ha megfelelően befenyítették, akkor félő, hogy vége a hét gazdag esztendőnek és többé nemigen fog ostobaságokat mondani, sértő kijelentéseket tenni.

Ez persze önmagában nem tragédia. Inkább Márki-Zaynak lesz egyre nehezebb a tükörbe néznie, hogy ennyire látványosan „csicskába rakták” Gyurcsányék, de mégis hozzászoktunk a kifejezéstelen tekintettel előadott monológokhoz.

Jó büntiben levést, te vátesz!

Iratkozzon fel hírlevelünkre