A flurona nem új vírusmutáció

A flurona nem új koronavírus-mutáció - mondta az M1 csatorna műsorában a Dél-pesti Centrumkórház infektológus főorvosa.

Szlávik János ismertetése szerint ez a megjelölés azt jelenti, hogy az influenzavírus és a koronavírus egyszerre van jelen valakinek a szervezetében, azonban a két vírusnak nincs köze egymáshoz, nem tudnak rekombinálódni. A szakember felhívta a figyelmet, hogy mindkét vírus a rizikócsoportba tartozóknál, azaz az idős, krónikus betegséggel küzdőknél okoz súlyos állapotot, ezért nekik mindenképpen azt javasolja:

kérjék mind az influenza elleni, mind a koronavírus elleni védőoltást.

Szlávik János véleménye szerint össze fog érni a koronavírus-járvány negyedik és ötödik hulláma, várhatóak az esetszám-növekedések. Reményei szerint azonban – az oltásoknak köszönhetően – a kórházban kezelt súlyos esetek száma nem fogja meredeken követni a megbetegedések számát. A legnagyobb veszélyben továbbra is az idős, krónikus betegségben szenvedők, és az oltatlanok vannak – emelte ki, hozzátéve, hogy a kórházban kezelt emberek zöme is oltatlan.

Az infektológus beszélt arról is, hogy nem túl optimista abban a tekintetben, hogy a járvány az idén végleg véget érhet.

Mint mondta, van olyan nézet, hogy a koronavírus velünk marad, talán náthaszerű megbetegedéssé szelídül. A negyedik védőoltásról szólva Szlávik János azt mondta, meg kell várni más országok tapasztalatait, de a harmadik oltás nagyon fontos, hiszen 70-80 százalékos védettséget ad. Hangsúlyozta,

egyelőre nincs hatékony készítmény a koronavírus gyógyítására.

Újabb és újabb készítmények ugyan megjelennek a piacon, de ezek egyike sem csodaszer. A vírusok ellen nagyon kevés valódi antivirális készítmény létezik, ezért mindenképpen a megelőzésre kell koncentrálni – emelte ki Szlávik János.

 

(MTI)

Kiemelt képünkön Szlávik János infektológus főorvos egy Pfizer és BioNTech által kifejlesztett koronavírus elleni oltóanyaggal látható a Dél-pesti Centrumkórházban 2020. december 26-án. MTI/Koszticsák Szilárd

Iratkozzon fel hírlevelünkre