Trombitás Kristóf: Minden politika, a karácsony is

Azon gondolkoztam, vajon régen is ugyanennyire a karácsonyi időszak része volt-e a politika, mint manapság. Még mielőtt: véletlenül sem szeretnék ilyen Rémusz bácsi-féle szerepben tetszelegni. Bezzeg az én időmben, hogy megváltozott a világ és társai segítségével. Nem, az nagyon nem én volnék.

Mert rögtön meg is válaszolnám a kérdést: igen, régen is ilyen lehetett minden ünnep. Ami igazán fontos, ami számít, az az emberek mindennapjainak alkotórésze.

Betlehem a Szent Péter-bazilikában

Sokszor elkoptatott toposz, hogy annak idején a politika, meg a közélet nem mérgezte meg a személyes viszonyokat! Akkoriban – nem tudom, mikoriban, de értik, akkoriban – még békések voltak a mindennapok. Ez egy hülyeség. Soha nem létezett olyan világ, amikor nem állt az emberek érdeklődésének homlokterében az, miként élnek és mit tesznek.

Ha van a mindent átpolitizáltságnál rosszabb dolog, az az erőltetett apolitikai hozzáállás. Soha nem értettem, mégis miért lenne erény az, amikor valaki nyíltan felvállalja, nem érdekli a világ, amiben él. Nem érdeklik a folyamatok, nem érez késztetést arra, hogy a közélettel törődjék. Rémesen sekélyes, unalmas, semmilyen élet lehet. Nem mondom, akinek ez a jó, hát tegye, de hadd ne kelljen meghajolni valaki előtt, aki büszke arra, hogy vak és süket.

Szóval úgy gondolom, hogy régen pontosan ilyen lehetett az ünnepi időszak.

És mi az átpolitizáltság egészséges határa? Ez a jó kérdés. Mert ne legyen kétségünk, minden politika. Nem létezik olyan esemény vagy élethelyzet, amihez nincs köze a politikának. Bármi, amit megítélünk a mindennapokban, azt neveltetésünk, szokásaink, tapasztalataink alapján tesszük. Ez a politika. Nem is látok benne kivetnivalót. Amikor semmi másról nincs szó, csak és kizárólag erről, az persze nem egy egészséges állapot. Ráadásul unalmas is.

De önmagában a karácsony is politika. Pontosabban az eredeti események felidézése. Hiszen miért kellett egy jászolban tölteniük azt a bizonyos éjszakát Józsefnek és családjának? Mert politikai okokból elhatározták, hogy összeírják a birodalom lakóit. Miért jelentek meg a napkeleti bölcsek? Mert hírét vették, hogy valami teljesen új kezdődik, közéleti szinten is. Heródes miért akarta megölteni Jézust? Mert a hatalmát féltette, a politikai hatalmát.

Ezek mind összefüggenek.

Nyilván, ettől sokkal több ez a csodálatos ünnep, de ezek is alapjait képezik. És Jézusnak is megvolt a véleménye a politikáról, még ha túl pozitívnak nem is nevezhetjük: adjátok meg Istennek, ami Istenné és a császárnak, ami a császáré. Nekünk, keresztényeknek kötelességünk, hogy ne vonuljunk ki a közéletből. Főleg akkor ne, amikor magukat keresztény mázzal bekent modern békekapok kufárkodnak a hitünkkel.
Főleg ilyenkor kell politikai felelősséget vállalni.

Úgyhogy boldog karácsonyt kívánok utólag is! És politizáljunk, mert ha mi nem tesszük meg, más bizonnyal igen.

Iratkozzon fel hírlevelünkre