Sport és a zene hatása

A sport és a zene

Az egészséges életmód egyik alapfeltétele a mozgás, a sport. Ahhoz, hogy fizikai és pszichés állapotunkat is fitten tartsuk, rendszeres mozgásra van szükségünk. Rengeteg féle sportolási lehetőségből válogathatunk, szabadtéri vagy teremsportok, egyéni vagy csapatsportok, labdajátékok, küzdősportok…stb. A hosszú és kimerítő munkanapok végén jó hatással van egy levezető mozgás, edzés. Hetente többször szakítsunk időt a sportolásra, lehetőségeinkhez mérten. Ha a rossz idő, a késő órákig elhúzódó munka, vagy a koronavírus miatt zárt helyiségben vagyunk kénytelenek sportolni, zenei kísérettel kellemesebbé, élvezetesebbé tehetjük.

Miért ajánlott sportolás közben zenét hallgatni?

A mozgás, sportolás alatt hallgatott zene fokozza a sportteljesítményt, segít abban, hogy motiváltan, kitartóan és lelkesebben végezzük el az adott edzést. Egy tanulmány szerint az ütemes zene az agyhullámokat szinkronba hozza a mozgással, így a mozgás könnyedebbé válik. A zene hatására kevésbé érezzük megerőltetőnek a testmozgást, így az egyszerre lesz hatékony és szórakoztató.

Fitness teremben

A fitness és edzőtermi edzések néha unalmasnak és monotonnak tűnhetnek. Ha otthon végezzük az aerobic vagy súlyzós gyakorlatokat, hajlamosak vagyunk arra, hogy hamarabb befejezzük a mozgást a zavaró tényezők miatt. Az ütemes, kellemes ritmusú zene hallgatása a sporttevékenység közben ösztönző hatású. A koncentrációs képességet is fejleszti, így jobban tudunk a gyakorlatokra figyelni, ami fokozza a sport hatásosságát.

Mozogjunk zenére!

A zenét terápiás célokra is használják, felgyorsítja a gyógyulási folyamatokat, a pszichés betegségek esetén is rendkívül jó eredmények érhetők el a zene terápiával. Tagadhatatlan, hogy a zene pozitív eredményekhez vezet a sportolás terén is. Miért is ne ötvöznénk a sportot a zenével? De nem mindegy, hogyan szólal meg a zene! Egy sportcsarnokban, vagy egy edzőteremben nem mindig ideálisak az akusztikai adottságok. Ha visszhangos helyiségben edzünk, a zene hangzása is kedvezőtlenebb lesz. A fitness termekben gyakran hatalmas méretű hangfalakból dübörög a zene, de ha a terem nincs kezelve akusztikai elemekkel, akkor ez a dübörgő zene lármának hathat.

Akusztika fontossága sportolás közben

Az edzőtermek, fitness termek falaira és a mennyezetre akusztikai hangelnyelő paneleket és diffúzoros elemeket elhelyezve a visszaverődő hangokat megzabolázhatjuk. A sík, nagy kiterjedésű fal és mennyezeti felületek nem képesek a mélyebb hangokat elnyelni, így azok visszapattannak róluk. Az ide-oda pattogó hangok kellemetlen interferenciát okoznak, ami jelentősen lerontja a zenei hangzást. A zavaros, visszhangos zene hallgatása nem esik jól a fülünknek, agyunknak, így pozitív hatás helyett negatívan befolyásolja a sportteljesítményünket is. A falakra fényképes printelt paneleket is választhatunk, amelyek az adott sport témájához, hangulatához illenek. Ezáltal nemcsak a terem akusztikáját javíthatjuk, hanem dekorációs elemként is funkcionálnak. Ha sikerül az edzőteremben, vagy akár otthon tökéletes akusztikát létrehozni a megfelelő mennyiségű akusztikai panelek segítségével, sokkal hatásosabbá és élvezetesebbé tehetjük az edzést. A testi és a mentális egészségünkre is kedvezően hat a sport és a zene.

A tánc is sport!

A tánc is lehet nagyon intenzív testmozgás, főleg, ha rendszeresen űzzük. Társastánc, vagy modern táncok, vagy akár a mostanában nagyon divatos zumba is megmozgatja minden izmunkat. Talán tánc közben még fontosabb a megfelelő zenei kíséret, ezért a tánctermek akusztikájára is figyelmet kell fordítani! A tánctermek falait és a mennyezetet is hangelnyelő és diffúzor panelekkel kezeljük, így elkerülhetjük a visszhangokat és az így kialakuló kedvezőtlen hangzást.

(X)

'Fel a tetejéhez' gomb