Kondor Péter evangélikus püspök: Közösségeink a családra, férfi és nő házasságára épülnek

A teremtés rendje szerint az emberi közösségek legkisebb egysége a család, ami egy férfi és egy nő házasságára épül - mondta Kondor Péter, a Magyarországi Evangélikus Egyház Déli Egyházkerületének püspöke az M1 aktuális csatorna híradójában.

Az evangélikus püspököt a magyarországi történelmi egyházak múlt heti, a házasság zsidó-keresztény értékrendjének fontosságát hangsúlyozó közös nyilatkozatáról kérdezték. Kondor Péter kiemelte: Jézus születése, Isten „hozzánk hajló szeretete” és megjelenése a világban nem törölte el a teremtettség rendjét, azokat az alapokat, amelyekre az emberi közösségek épülhetnek.

A közösségi együttélés legkisebb egysége a család, annak alapja pedig az egy férfi és egy nő között kötött házasság, Isten előtti szövetség, amely megteremti a lehetőséget az élet továbbadására.

Elmondta, az egyházak fontosnak tartották, hogy advent idején újra megerősítsék a bibliai alapokat egy olyan korban, amelyben sokan próbálják újragondolni a házasság fogalmát. Kitért arra: Ferenc pápa házasságról szóló megnyilatkozásai jelzik, hogy nemcsak Magyarországon, hanem szerte a világban a keresztények nagy többsége ma is ugyanígy, a Szentírás alapján gondolkodik a házasságról.

„Mi, evangélikusok külön szoktuk hangsúlyozni, hogy amíg a Szentírás alapján valami másról meg nem győznek bennünket, addig nem tudunk eltérni attól, ami az életünk alapját jelenti”

– fogalmazott Kondor Péter.

 

(MTI)

Kiemelt képünkön Kondor Péter, a Magyarországi Evangélikus Egyház Déli Egyházkerületének új püspöke látható Békéscsabán 2018. március 6-án. MTI Fotó: Rosta Tibor

 

Iratkozzon fel hírlevelünkre