Szavaznak a kelet-ukrajnai autonómiáról

Csakis Kijev ellenőrzése alatt lévő területeken lehet szavazni az esetleges kelet-ukrajnai autonómiáról szóló népszavazáson, az önhatalmúlag kikiáltott donyecki és luhanszki „népköztársaság” lakói csakis akkor vehetnek részt az országos népszavazáson, ha kijevi ellenőrzés alatt lévő területekre utaznak - közölte hétfői sajtótájékoztatóján Ruszlan Sztefancsuk, az ukrán parlament elnöke.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök egy pénteki interjúban vetette fel a népszavazás megtartását a szakadár kelet-ukrajnai területek autonómiájáról. „A népszavazási törvény értelmében lehetséges olyan lakosok számára is szavazókörök felállítása, akik nem maradtak a (Kijev által ellenőrzött) területeken” – közölte a házelnök. Ők az ukrán hatóságok ellenőrzése alatt lévő területekre utazhatnak, és ott adhatják le a voksukat – tette hozzá.

Sztefancsuk hangsúlyozta, hogy a népszavazásra csakis olyan területeken kerülhet sor, amelyek az ukrán állam ellenőrzése alatt állnak.

Az országos referendum azt jelenti, hogy egész Ukrajna részt vesz benne – fejtette ki a parlament elnöke.

„Szeparatizmus nem lesz az országban, nem történhet meg, hogy csak az ország területének egy része dönt Ukrajna sorsáról” – fogalmazott.

Korábban Volodimir Zelenszkij elnök nem zárt ki egy, a Donyec-medence egészéről tartandó népszavazást, de pontosította, hogy a „kérdés nem a (terület) jogállása”.

Dmitrij Peszkov, Vlagyimir Putyin orosz elnök szóvivője a népszavazásra vonatkozó kezdeményezést kommentálva megjegyezte, hogy a donyecki népszavazás Ukrajna belügye.

Oroszország 2014-ben, a Viktor Janukovics ukrán államfő megbuktatásához vezető tüntetések után szállta meg és kebelezte be az Ukrajnához tartozó Krím-félszigetet. Ezután fegyveres harc robbant ki Kelet-Ukrajnában a Kijevhez hű erők és az oroszbarát szakadárok között. Az ENSZ becslései szerint eddig mintegy 14 ezren veszítették életüket a konfliktusban. Moszkva visszautasítja azokat a kijevi állításokat, miszerint szította volna a konfliktust, és fegyveres erőket állomásoztatna a térségben.

 

(MTI)

Kiemelt képünkön Ruszlan Sztefancsuk, az ukrán parlament elnöke látható. Forrás: parlament.ua

Iratkozzon fel hírlevelünkre