Van-e feladata az egyházaknak a templomfalakon kívül?

Hová kerülnek az egyház-finanszírozásra költött milliárdos nagyságrendű források? Talán bele sem gondolunk, de az egyházi közfeladat-ellátás átszövi a mindennapjainkat. Az Orbán-kormány a gazdaság fejlődésével arányosan, korábban soha nem látott mértékű anyagi és erkölcsi támogatást biztosított a magyarországi bevett egyházaknak, amelyekre stratégiai partnerként tekint a közfeladatok ellátásában.

A magyar emberek 80 százaléka értéknek tartja a kereszténységet

Keresztényalapú kultúránkat napjainkban sok megpróbáltatás éri, de a társadalmi többség erősen ragaszkodik a családi és nemzeti hagyományokhoz. A magyar emberek 80 százaléka értéknek tartja a kereszténységet. A születés, a halál, a házasság, gyermekeink megkeresztelése szép vagy nehéz események, amelyek sokak számára üresek lennének egyházi ceremónia nélkül. A hit és az ünnepélyesség segíti a belenyugvást, reményt ad vagy megerősít a döntéseinkben.

Az egyházi fenntartású intézmények közszolgálatait nem csak hívő emberek vehetik igénybe. Gondoljunk csak az egyházi fenntartású óvodák, iskolák, kórházak, idősotthonok, karitatív szervezetek feladatvállalására, a közösségépítésre, az épített egyházi örökségünk fenntartására, a keresztényalapú kultúránk kincseire, és az ünnepeinkre.

A társadalom is támogatja az egyházakat

A rendszerváltást követő főképp baloldali kormányok nem rendezték az egyházak társadalmi szerepét. Az Orbán-kormány a bevett egyházakra stratégiai partnerként tekint a közfeladatok ellátásában. A társadalom is támogatja az egyházakat a személyi jövedelemadó 1 százalékának felajánlásával. Tavaly már

közel 1,4 millió ember élt ezzel a lehetőséggel.

Háromezer megújult templom és egyházi intézmény 

A Miniszterelnökség Egyházainkkal a társadalom szolgálatában című kiadványából kiderül, hogy bő tíz év alatt 3000 templom és egyházi intézmény újult meg Kárpát-medence-szerte, továbbá 130 új templom is épült. Ezenkívül 337 plébánia, parókia gyülekezeti közösségi ház épült, és mintegy 1900 megújult. Az egyházi épített örökség megóvása városképi szempontból is fontos, továbbá a hitéleten túl, otthont ad kulturális és közösségi eseményeknek.

Idén újabb kormányhatározat  született, melynek értelmében

a Magyar templomfelújítási program keretében további 1800 templom újulhat meg.

Ezek egy része már el is kezdődött és befejezésre vár.

Nyolcezer visszaszolgáltatott ingatlan

A kommunizmus idején elkobzott egyházi ingatlanok visszaszolgáltatása nagyjából 2000-ig bezárólag, az első Orbán-kormány idején lezajlott. Ez mintegy nyolcezer ingatlant érintett, melyek a vállalt közfeladatok ellátását és a hitéletet szolgálják. A legismertebb visszaszolgáltatott ingatlanok: Mátyás-templom, Szent István-bazilika, Budai Irgalmasrendi Kórház, egri Eszterházy Károly Tanárképző Főiskola, Piarista Rendház és Főgimnázium, Lónyai Református Főgimnázium, debreceni Református Tanítóképző Főiskola, aszódi Evangélikus Gimnázium, Zsidó Szeretetkórház és a Zsidó Főgimnázium épületei.

Misszió a szociális ellátásban és gyermekvédelemben

Az egyházak a több évezredes természetes missziójukra tekintettel részt vállalnak a szociális ellátásban és a gyermekvédelemben. Az állami fenntartású gyermekvédelmi intézmények fokozatosan egyházi fenntartásba kerülnek át. Az egyházi szociális intézmények aránya a szakellátásban jelenleg már 25 százalékos, és további 130 intézményátvételi kérelem van elbírálás alatt.

238 ezer diák tanul egyházi közoktatási intézményekben

Komlói Kodály Zoltán Ének-zenei Katolikus Általános Iskola és Óvoda (Forrás: Pécsiegyházmegye.hu)

Az egyházi óvodákban, általános iskolákban, középiskolákban, szakképző- és felsőoktatási intézményekben megduplázódott a diákok létszáma, és ez napjainkra elérte a 238 ezer főt. Több száz intézmény megújult, ahol 21. századi elvárásoknak megfelelő épületekben tanulhatnak a gyerekek.
A szakképzésben, ezen belül is a felnőttoktatásban kiemelten fontos szerep jut az egyházaknak, a Piarista Rend Magyar Tartomány több helyen is

segíti a hátrányos helyzetű, sajátos nevelésű fiatalok képzését,

munkaerőpiaci elhelyezkedését, míg a szalézi rend a műhelyiskolai program megvalósításában vesz részt.

Nyolc bevett egyház 24 egyetemet működtet országszerte.

Az egyházi felsőoktatási intézményekben 24 ezer hallgató tanul.

Jelentős volumenű ingatlanfejlesztést hajtottak végre a Pázmány Péter Katolikus Egyetemen, az Egri Hittudományi Főiskolán és a Károli Gáspár Református Egyetemen.

Milliárdos egészségügyi fejlesztések

Budai Irgalmasrendi Kórház ( Forrás: Magyar Építők)

Az egyházi fenntartású egészségügyi intézmények körében az elmúlt évtizedben a Budai Irgalmasrendi Kórház 24,5 milliárd forint, a Budapesti Szent Ferenc kórház 4 milliárd forint, a Bethesda Gyermekkórház 6 milliárd, a Mazsihisz Szeretetkórház 4,8 milliárd forint ráfordításával újult meg, míg az evangélikus egyház kórháza és az Egyházi Egészségügyi Oktatási Központ előkészítés alatt áll.

Közösségi programok és ünnepek

Az egyházi közösségi célú programok támogatásai egészen kis közösségek számára is elérhetők, az utóbbi hat évben

5,6 milliárd forintból 5400 program valósult meg határon innen és túl.

Ez idő alatt számtalan nagyobb lélegzetű egyházi rendezvény lebonyolítására is sor került, mint például a Szent Márton-emlékév, a reformáció 500 éves jubileuma, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat megalakulásának 30. évfordulója, a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus, a Református Világtalálkozó vagy a mádi zsidó napok.