Svédország is megválasztotta első transznemű miniszterét

Az 51 éves, férfinak született egykori iskolaigazgató, Lina Axelsson Kihlblom az 1990-es években esett át nemátalakító műtéten. A továbbiakban iskolaügyi miniszterként tevékenykedik a napokkal ezelőtt újra miniszerelnöknek választott Magdalena Andersson pártjában. Ezzel ő lett Svédország első transznemű minisztere – számol be a The European Conservative.

A cikk a svéd Aftonbladet napilapra hivatkozva jegyzi meg, hogy Kihlblom kinevezése egy évvel azután történt, hogy Belgium lett az első olyan európai ország, amely transznemű minisztert nevezett ki. Mint emlékeztetnek, akkor Alexander De Croo miniszterelnök Petra De Suttert jelölte ki miniszterelnök helyettesnek és közszolgálati miniszternek.

Az elvált, két örökbe fogadott gyermek szülőjeként tevékenykedő Kihlbomot Andersson választotta be az újonnan megalakult svéd baloldali Szociáldemokrata Pártba.

A kétszer választott miniszterelnök

Mint ismeretes Magdalena Andersson miniszteri kinevezése is „érdekes” színfoltja volt a svéd politikának az elmúlt hónapban. Anderssont még november közepén bízták meg kormányalakítással, miután az előző – szintén szociáldemokrata Stefan Löven lemondott. Anderssont első körben még a múlt héten választotta meg a parlament. Ezzel ő lett az ország első női minisztere. Kinevezése után azonban hét órával lemondott, miután a Zöld Párt kilépett a kormánykoalícióból. Döntésüket az ellenzék által benyújtott alternatív költségvetési tervezet elfogadása miatt hozták meg. A frissen kinevezett minisztert így be sem tudták iktatni – írja az MTI.

November 29-én azonban ismét Magdalena Anderssont választotta meg miniszterelnökké a svéd parlament. Így másodjára kapta meg az esélyt arra, hogy ő legyen az első nő a kormány élén.

Az újonnan alakult egypárti kormány tagja lett az 51 éves Kihlblom is. A jelenleg iskolaügyi miniszteri tisztséget betöltő volt iskolaigazgató neve 2015-ben megírt Szeretni fogsz? című könyvével vált országszerte ismertté. A könyvben arról mesél, milyen volt felnőni a nemi diszfóriazavarral, és átesni 25 évesen a nemátalakító műtéten.

„Transz emberek mindig is léteztek, mindig is lesznek, és többé nem szégyelljük magunkat. Mi vagyunk az új normális” – írta egy nyilvánosan megjelent publikációjában Kihlblom még 2018-ban.

Kiemelt képünkön: Magdalena Andersson svéd miniszterelnök sajtótájékoztatón mutatja be az új kabinet tagjait Stockholmban 2021. november 30-án. Az előző napon kinevezett Andersson Svédország első női miniszterelnöke (Fotó:MTI/EPA/TT Hírügynökség/Pontus Lundahl)

Iratkozzon fel hírlevelünkre